Mali princ u Čarobnoj šumi

Mjesec hrvatske knjige 13.10.2023. - 05.11.2023. Knjižnica Vladimira Nazora Izložba Jasmina Lesić
Ovaj put spajamo dva ciklusa radova autorice Jasmine Lesić u jednu cjelinu i dovodimo Malog princa u Čarobnu šumu.
 
U ciklusu slika isprepliću se razni motivi iz knjige „Mali princ” francuskog pilota i pisca Antoine de Saint-Exupéry-a u kojima autor otkriva tajne prijateljstva i ljubavi. Priča je inspirirana istinskim životnim vrijednostima – ljubav i prijateljstvo koje daju smisao svakodnevnom životu, obogaćuju nas i čine boljim ljudima. Ciklus prati potragu princa za shvaćanjem što mu ruža znači i spoznaji da mu ona predstavlja smisao života. Bezuvjetna ljubav koju mali princ i ruža osjećaju jedno prema drugome očituje se u djelima koja su bitnija od riječi koje mogu da prenesu pogrešnu poruku. Priča o ljubavi, posvećenosti, svakodnevnom zalijevanju, smrti, povratku istinskoj ljubavi koja je veća i od same smrti.
Likovi i plošni karakteri koje Mali princ otkriva putujući svemirom do Zemlje danas nam diktiraju ljudska prava i slobode na plavoj planeti. Ciklus je posvećen djeci i odraslima koji nisu zaboravili  da svakodnevno zalijevaju dijete u sebi.
Plavoj planeti su potrebni ljudi koji srcem mogu vidjeti istinu, jer bitno je očima nevidljivo i tu se isprepliću motivi ova dva ciklusa koji su usmjereni na bitno, na ljubav i brigu o drugima kao i vlastitom domu i u ekološkom kontekstu, suživota i održivosti. U serijalu slika pod nazivom „Čarobne šume” isprepliću se razni šumski motivi. Ciklus slika je nastao kroz ljubav, igru, radost i zahvalnost.
Idejno i slikarskim kombiniranim tehnikama u kojima prevladava assemblage integrirani su prirodni materijali (drvo, kameni pijesak, špage), akrilne boje na lesonit pločama i pamučnim platnima.
 
Autorica Jasmina Lesić rođena je 1975. godine u Virovitici, a trenutno živi, školuje se i radi u Zagrebu. Po profesiji je magistra ekonomije i već dvadeset godina radi u FMCG sektoru. Slika od 2013. godine, istražuje svoju umjetničku stranu i razne tehnike. Slikarski se educirala u Centru za likovni odgoj Grada Zagreba gdje je pohađala tečajeve crtanja i slikanja, a kreativni rad bio je oduvijek dio njene osobnosti. Izlaže na samostalnim i skupnim završnim izložbama polaznika od 2016. godine.
Planinari više od 15 godina i na planinarskim rutama susreće raznolike šumske predjele, drveće neobičnih ljudskih oblika koji su proželi njihovo deblo i krošnju. Članica je ekološkog pokreta „Zeleni odred“ koji se bori protiv devastacije i prekomjerne sječe šuma. Suočeni smo s nestajanjem prirode čiji je čovjek samo sastavni dio i smrti svih živih bića uništavanjem prirode. Zaboravili smo da je ljudsko postojanje samo dio evolucijskog procesa. Temu devastacije prirode ne prikazuje kroz umiruće drveće, otpalo lišće, otrgnute i odbačene cvjetne grane nego kroz život mrtvih šuma i njihovu raznolikost. Drveće je Jasminina ljubav od djetinjstva!
Želja joj je približiti zelenu braću ljudima i pronijeti svijest o njihovoj vrijednosti i ljepoti. Šume su živa bića koja nam daju kisik, poveznica između neba i zemlje, bez njih nema života za čovječanstvo na predivnoj plavoj planeti. Duboko je povezana s prirodom koja ju puni energijom, inspiracijom, zahvalnošću i velikim poštovanjem pa tu ljubav, misao prenosi i likovnim jezikom.

Pogledajte fotografije s izložbe.