Mame za mame

Predstavljanje knjige 31.03.2022. | četvrtak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00
„Mame za mame” zbirka je stvarnih priča „običnih” mama, kako sam podnaslov kazuje. Temeljena je na životnom iskustvu mama širom Hrvatske s ciljem da njihove priče o majčinstvu budu na korist svim ženama koji se nose s tom najizazovnijom ulogom otkad je svijeta i vijeka.
Sukus knjge sadržan je u Predgovoru urednica knjige Sare Mačković i Petre Malović.
„U današnje vrijeme, kada su nam sve informacije o majčinstvu dostupne, stvarna iskustva drugih mama često su nam najveće ohrabrenje i poticaj. Upravo zato ova knjiga nije još jedna u nizu ‘Kako biti bolja mama‘ s listom zadataka i ciljeva koje trebamo ispuniti, već je dragocjena zbirka iskrenih i stvarnih priča ᾿običnih‘ mama. Autorice naših priča sasvim su obične, ali u isto vrijeme i vrlo neobične mame, čiji je duhovni život, pouzdanje u Boga i molitvu temelj na kojemu grade svoje obitelji.
Iako smo svjesni da postoje različita uvjerenja kako biti najbolja mama, različite odgojne metode i različiti pristupi majčinstvu, u ovoj knjizi prepoznajemo i vrednujemo različitost.
Osnovno uvjerenje koje dijelimo jest čijenica da je majčinstvo čudesni dar, životna privilegija te da, kao mame, imamo utjecaj na vječnu budućnost svoje djece kao nitko drugi.
Svrha i smisao knjige jest ideja da se mame na raznim mjestima mogu skupiti na druženjima ili grupi za mame i uz pomoć knjige dijeliti jedne s dugima svoja iskustva, biti potpora jedna drugoj i podrška. Vjerujemo da ne nedostaje želje za takvim oblicima druženja, ali u životima mnogih mama nedostaje vremena za pripremu takvih grupa. Stoga je koncept knjige osmišljen na način da, nakon svake priče, postoje pitanja za diskusiju i promišljanje, kao i stihovi iz Biblije, koji se vežu na temu i/ili su bili oslonac u iskustvu mama.
Same smo svjedocima blagoslova dijeljenja života jednih s drugima, a najveća nada i molitva nam je da mnoge mame, čitajući ovu knjigu, iskuse isto!”