Manuel Šumberac: Plavi cvijet

Predstavljanje knjige 26.04.2022. | utorak Knjižnica Dubec Početak događanja: 16:30
U sklopu nacionalne manifestacije Noć knjige 2022. u Knjižnici Dubec će gostovati ilustrator i autor brojnih slikovnica za djecu Manuel Šumberac. 

ŽIVOTOPIS

Manuel Šumberac rođen je 1988. godine u Puli. Magistrirao je animirani film i nove medije na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Aktivno djeluje na području animiranog filma i ilustracije. Autor je animiranih filmova, glazbenih videospotova, namjenskih filmova, knjiga za djecu, naslovnica knjiga itd. Surađuje sa nizom renomiranih izdavačkih kuća u hrvatskoj i inozemstvu, poput HarperCollins (UK, US), Simon&Schuster (UK,US), Disney Book Publishing (US), Penguin Books (UK), Nosy Crow (UK) Usborne Publishing (UK), Carlton Books (UK), Unieboek (NE), Auzou Philippe Eds (FR), Text Publishing (AU) i brojne druge. Do sada je realizirao četiri autorske knjige za djecu, Steampunk City: An Alphabetical Journey (POW!, 2014., SAD), Potraga (Profil Knjiga, 2019.), Het wachten waard (Clavis, 2020., Belgija), Plavi cvijet (Profil Knjiga, 2020.) te Vrlo Zapetljan Čvor (Profil Knjiga, 2021.). U svojstvu ilustratora surađivao je na većem broju knjiga za djecu te romana i zbirki priča za mlade, domaćih i stranih nakladnika. Autor je i pet kratkih animiranih filma, niz glazbenih animiranih spotova, te veći broj animiranih namjenskih filmova.
Za svoj je rad višestruko nagrađivan, od čega su najznačajnije nagrada „Grigor Vitez – za ilustraciju za djecu mlađe dobi“ 2019. godine za ilustracije u autorskoj knjizi „Potraga“, nakladnika Profil Knjiga, te nagrada „Grigor Vitez – za ilustraciju za djecu starije dobi“ 2017. godine, za ilustracije u knjizi „Jura i kuckalo protiv dosade“ autora Romana Simića, nakladnika Profil Knjiga. Dobitnik je i nagrade dječjeg žirija za najbolju hrvatsku slikovnicu „Ovca u kutiji“ 2019. godine za illustracije u knjizi „Jura i gospođica Zavissst“ autora Romana Simića, nakladnika Profil knjiga, „Zlatna Medalja“ 2020. godine na „iJungle Illustration Awards 2019.“ u kategoriji „self-promotion“, „Silver award“ za ilustracija na „JIA Illustration Award 2019“ te brojne druge. Izlaže na više od dvadeset i pet skupnih i samostalnih izložbi, surađuje na nizu projekata drugih autora te u svojstvu vanjskog suradnika predaje na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije.

PLAVI CVIJET
Dora je dobila sićušnu biljku s tek jednim jedinim listom. Rekli su joj da će biti posebna, velika, najljepša, s divnim plavim cvijetom. No treba joj vremena, Dora mora biti strpljiva. Odabrala je vazu, zalijevala je, stavila je na dobro mjesto, dodijelila joj ime i čekala. Ali što će se dogoditi kad ne bude sve išlo prema očekivanjima, kad biljka prestane rasti? Priča je to o strpljivosti, posebnosti, o odrastanju.