Maske

Izložba 18.02.2019. - 18.03.2019. Knjižnica Marina Držića
Petra Drožđan Kranjčec
Višegodišnja uspješna suradnja Tekstilnog odjela Škole primijenjene umjetnosti i dizajna i Knjižnica grada Zagreba rezultirala je nizom od jedanaest izložbi, odlično prihvaćenih i popraćenih pozitivnim komentarima korisnika knjižnica. Od 2009. godine kad su učenički radovi bili izloženi u Knjižnici Voltino, Tekstilni se odjel redovito, svake godine, tematskim izložbama predstavljao u jednoj od gradskih/kvartovskih knjižnica.
Ovogodišnja izložba, koja se održava u vrijeme karnevala i poklada, prezentira učeničke radove na temu maski. Maske i maskiranje vuku korijene još iz pretkršćanskog doba te su tijekom stoljeća "maškare" postale dio naše kulturne baštine.
Za ovu izložbu učenici su teme za inspiraciju pronalazili u magiji, mitologiji, religiji, tradicijskom nasljeđu itd. te ih je svatko interpretirao na svoj originalni način.
Izložene radove izradili su učenici drugog, trećeg i četvrtog razreda na predmetima Modno crtanje, Projektiranje, Ručno tkanje i Tehnologija. Rad i poučavanje na Odjelu imaju polazište u likovnosti i razvijanju kreativnosti, a ishod je konkretan proizvod - unikatni uporabni ili dekorativni predmet.

                                                                                                                                                                                     Ljiljana Hajdarović
                                                                                                                                                                                     Voditeljica Tekstilnog odjela ŠPUD-a