Mateja Rusak: Moja rijeka

Izložba 19.01.2024. - 09.02.2024. Knjižnica Sesvete Početak događanja: Otvorenje izložbe 19. siječnja u 19 sati Galerija Oblok
M. Rusak

„Moja Rijeka“
Prošlo je deset godina od završetka studija na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Rijeka danas za mene predstavlja mjesto življenja, odrastanja i studiranja. Preseljenje u rodni grad značilo je vratiti se ponovno u svoj grad, ali s novim znanjima, vještinama, novim prijateljstvima i novim životnim izazovima.
Boravak u Rijeci bio je velika prekretnica u mom životu i planirala sam nastaviti živjeti u tom lučkom gradu koji se veoma razlikuje od mojeg Varaždina. Život u Rijeci je ubrzaniji, ljudi djeluju opuštenije i više su okrenuti ka sebi. Na početku su me fascinirale riječke dizalice, luka, brodovi i pogled na more. Jako mi se svidio temperament Riječana te njihov način života jer odgovara mom karakteru. Kako je prošlo 10 godina otkako sam diplomirala i vratila se u Varaždin, pojam "Moja Rijeka" se promijenio. Promijenio se subjekt. "Moja Rijeka" sada predstavlja emociju, energiju, ono čemu stremim i ona je sad Varaždin.
Ciklus radova „Moja Rijeka“ sastoji se od desetak radova formata 420 x 594 mm izvedenih u tehnici kolaža s dodatkom perforacija.
Serija radova „Moja Rijeka“ je sedimentacija sjećanja, trenutaka i osjećaja. Ona je kolaž osjećanja i sjećanja. Značenje je ostalo isto, emocije su ostale iste, ali su preusmjerene. Dogodila se promjena grada, okruženja i prirode. Svi moji ciklusi se prirodno nadovezuju jedan na drugi. Tako je i novi ciklus radova satkan od prijašnjih segmenata. Diplomski rad - grafičku instalaciju „Snovitost“ napravila sam u tehnici dubokog tiska - aquatinti, a osjećaj sanjivosti nastavlja se i u novijim radovima. U radovima koji prethode aktualnom ciklusu “Moja Rijeka“, a objedinjeni su u ciklusu „Hommage Rijeci“, odajem divljenje i počast gradu koji me izgradio u osobu koja sam danas - umjetnica, ali i nastavnica. Tako da u novom ciklusu koristim novinske papire na kojima se nalaze monotipije od otiskivanja ranijeg ciklusa „Hommage Rijeci“. Osjećaj slobode i opuštenosti provlači se kroz nove kolaže. Osjećaj smiraja i inspiracije u meni budi more koje je zamijenilo zelenilo. Plavetnilo, prozirnost, dubina i tirkiz važni su u mom likovnom izražavanju u stvaranju novih radova. Novi segment u radovima je perforiranje grafičkom iglom što predstavlja dugotrajan proces, a konačni rezultat je gradnja teksture svih sjećanja. Perforiranje pojedinih dijelova radova podsjeća na tkanje, slaganje točkica, segmenata trenutaka i sjećanja. I najmanji dio rada predstavlja veliki dio mog života.
Sentimentalna sam osoba i otiskivanje grafike za mene je osjećaj koji ispunjava i smiruje. Sakupljam i čuvam novinske papire kojima brišem prvi sloj boje i oni sada grade ciklus „Moja Rijeka“. Grafika se u novim radovima pojavljuje kao metafora kroz monotipiju na novinskim papirima i preko grafičke igle koju koristim kao alat. Tijekom tog procesa razmišljam o radovima, ali i o sebi. Gradim sliku, a pritom gradim i sebe.
Proces gradnje mene kao osobe i umjetnice smatram važnim za rad. Ciklus "Moja Rijeka" je najdublji izraz moje prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti.

Mateja Rusak rođena je 1989. u Varaždinu. Diplomirala je 2013. godine na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci u klasi red. prof. Jasne Šikanje te stekla titulu magistre likovne pedagogije. Imala je do sada osam samostalnih izložbi te je sudjelovala na dvadesetak skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2012. dobila je nagradu „Viktor Hreljanović“  na međunarodnoj izložbi fotografije pod nazivom „Treći element“ za seriju fotografija naziva Vodena igra. Iste je godine primila zahvalnicu riječkog Sveučilišta za ostvarena postignuća u 2012. godini. Godina 2016. i 2017. sudjelovala je na 15. i 16. međunarodnoj radionici grafike na temu Arhitektura i povijest Celja te je za isto dobila priznanje za promicanje likovne kulture mladih. Od 25. svibnja do 12. srpnja 2018. sudjelovala je na žiriranoj izložbi naziva BODIES of SURFACES — ITS LIQUID koja se održava u sklopu međunarodnog festivala umjetnosti i arhitekture u prostoru suvremene umjetnosti THE ROOM i Palači Ca' Zanardi u Veneciji. Na zimskoj likovnoj koloniji u Karlovcu (ZILIK) u Centru za pružanje usluga vodila je 2019. likovnu radionicu „Floralni kalendar“. Od 2014. radi kao nastavnica strukovnih predmeta likovne umjetnosti i dizajna u Srednjoj strukovnoj školi Varaždin  te od 2019. kao mentorica u Centru izvrsnosti za likovnu umjetnost Varaždinske županije. Članica je HDLU-a Varaždin od 2015. godine. Područja interesa su joj grafika, grafički dizajn te fotografija.
E-mail: matrusak@yahoo.com
 Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.