Mater

Izložba 02.09.2024. - 23.09.2024. Knjižnica Voltino Ivana Radić
Zovem se Ivana Radić, akademska slikarica, lutkarica i dizajnerica rođena u Mostaru.
U Zagrebu živim četiri godine, i tu sam pokrenula svoj brend Džaaks, bavim se izradom torbi, ruksaka i modnih dodataka od kože i reciklirane kože.
Do svoje 40 te godine živim u Mostaru gdje sam radila, prvo kao glumica lutkarica, a potom i kao scenografkinja i kreatorica lutaka u Lutkarskom kazalištu. Četiri godine sam bila i ravnateljica Kazališta.
Nakon završene Akademije likovnih umjetnosti sam se uglavnom bavila vizualnom estetikom u kazalištu, scenografijom, kostimografijom i izradom lutaka te ilustracijom. Uz to radim likovne i lutkarske radionice s djecom svih uzrasta.
Nakon što sam postala mama započinjem seriju ilustracija pod nazivom Mater, koje i danas radim.



Mater je ciklus ilustracija nastalih u vrijeme kada je započela moja karijera majke. To su zapisi iz svakodnevnice jedne Matere i njezinog suočavanja sa novim i nepoznatim, stanjima i situacijama. A opet to su crteži u kojima se svaki promatrač može pročitati i prepoznati se,  ako ne doslovno i iz iskustva, onda onako kako joj/mu vlastita mašta sugerira. Crtež je na prvi pogled jednostavan, ali  donosi humor svakodnevnih situacija jedne žene (i majke).