Među koricama

Mjesec hrvatske knjige 06.11.2019. | srijeda Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00 Odjel za odrasle

Veljko Đorđević je specijalist za socijalnu psihijatriju, koji je svoj akademski i znanstveni rad posvetio proučavanju ljudske psihe, komunikacije i psihoterapije o čemu svjedoče brojni znanstveni radovi i publikacije. Iza njega je nekoliko romana, dva dramska teksta te također i uredničko-autorski rad na knjigama o svjedočanstvima koja se tiču važnih događaja iz Domovinskog rata. Ipak, ovoga puta Veljko Đorđević u izdanju nakladničke kuće V.B.Z. i pod uredničkom paskom Drage Glamuzine donosi roman Sante leda, s podnaslovom Ljubić s predumišljajem. No, ne dajte se zavarati, niti je roman leden niti je tipičan ljubić.” U glazbenom intermezzu Kornelija Erić izvest će pjesme Drage Britvića i Arsena Dedića uz glazbenu pratnju Drage Siladija.

Zbirku pripovijedaka Ožiljci života, također u izdanju V.B.Z.-a, Veljko Đorđević piše na trenutke gotovo lirski, umeće autobiografske elemente balansirajući s kronikom. Poigrava se granicama javnog i privatnog, društvenog i emotivnog. U njegovim pričama, podijeljenima u četiri tematske cjeline: Odrastanje, Ljubav, Medicina, Vrteška života i Svitanje, odrasta cijela jedna generacija, a autor daje uvid kako u činjenice, tako i u emotivna proživljavanja. (...) Svojim pisanjem donosi nam gotovo filmske slike, dokumentarističke zapise jednog vremena iz kojih izbija emocija i iz kojih je vidljivo da je autor pomno osluškivao zbivanja oko sebe.” (Andrea Divić)

U glazbenom intermezzu Kornelija Erić izvest će pjesme Drage Britvića i Arsena Dedića uz glazbenu pratnju Drage Siladija.