Medvjedići Čuvarkuće

Izložba 01.03.2022. - 26.03.2022. Knjižnica Dugave Vladimira Črnjak
Moje ime je Vladimira (Vlatka) Črnjak. Rođena sam u Zagrebu (prije pol' stoljeća!). Ekonomistica sam koja od brojki u računovodstvu bježi u kreativni, veseli svijet 3D origami i quilling tehnike. Svojim "Medvjedićima Čuvarkućama“ želim svakom domu podariti malo pozitivne energije, topline i veselja. U djetinjstvu sam školske praznike najradije provodila uz papir, karton i bojice. Tako sam jedno ljeto napravila kartonsku kuću s kompletnim namještajem. Drugog ljeta uredila sam sve obiteljske foto albume, izradivši baš svakoj fotki okvir od papira. Izrađivala sam čestitke, omote za bilježnice oslikane temperom i tako dalje i tako dalje… i vratila se, nakon toliko godina, u bezbrižne dane djetinjstva kroz kreativni rad s papirom, a 3D origami te quilling tehnika upravo me oduševila.

O 3D origamiju

​Golden Venture preklop, također poznat kao kineski način savijanja papira ili 3D origami, vrsta je modularnog origamija. Modeli su izrađeni od stotina malenih, preklopljenih papirnatih trokuta u različitim bojama. Način preklapanja malenih trokutića omogućuje slaganje bez potrebe lijepljenja, iako se ponekad koristi malena količina ljepila.
Naziv Golden Venture dolazi od naziva za incident koji je izazvao žestoku raspravu oko imigracijske politike u Sjedinjenim Američkim Državama. Naime, grupa od 286 kineskih muškaraca i žena pokušala je 1993. godine ilegalno ući u SAD na velikom teretnom brodu imena Golden Venture. Na brodu je došlo do borbe, a desetero ljudi utopilo se u pokušaju bijega. Kad su preživjeli uspjeli doći do američke obale, odvedeni su u pritvor, gdje su čekali pravo na azil. Mnogi su tamo proveli nekoliko godina. Kako bi im vrijeme brže prolazilo, započeli su izradu složenih skulptura od papira. Njihova djela prodavala su se zatim na dobrotvornim priredbama ili su darovana ljudima koji su pomagali izbjeglicama u borbi za pravo na slobodu. Modeli koje su izradile izbjeglice prikazani su na izložbi 2001. godine pod nazivom „Let u slobodu – umjetnost Golden Venture izbjeglica“. Ovu putujuću izložbu organizirao je Muzej Kineza u New Yorku.

Kontakt:
Mob.: 091 2010 310
E-mail: vlatka.crnjak@vip.hr
Web: vlatka1.wixsite.com/medvjedici