Mentalne mape – zašto su korisne i kako ih samostalno izraditi

Radionica 04.03.2020. | srijeda Knjižnica Savica Početak događanja: 9 sati Odjel za djecu Martina Labaš Batković i Ruža Petric
Povodom Europskog dana logopedije, koji se obilježava 6. ožujka, logopedinje Martina Labaš-Batković i Ruža Petric iz Logopedskog Centra Govorni Oblačić održat će prigodnu radionicu izrade mentalnih mapa na kojoj će sudjelovati učenici četvrtog razreda OŠ Jure Kaštela. 

Kognitivne ili mentalne mape vizualna su tehnika prikaza informacija, a ime im je dao britanski psiholog Tony Buzan. Mape imaju široku primjenu, a najčešće se koriste za prezentaciju ideja, sumiranje znanja ili pak kao tehnika koja olakšava pamćenje kompleksnog sadržaja informacija. Organizirajući informacije pomoću mapa, djeca aktiviraju lijevu i desnu polutku mozga, pamte informacije na dva načina (vizualno i verbalno) te ulaze u dublju obradu informacija jer mentalne mape ne prikazuju samo činjenice, nego i  odnose među pojmovima. One su sredstvo koje nam pomaže da se kvalitetno organiziramo, potiču kreativnost, razmišljanje i maštu – a ujedno poboljšavaju  koncentraciju. (logoped.hr)