Mic po mic

Izložba 02.11.2020. - 30.11.2020. Knjižnica Kajfešov brijeg Hana Vrca
Izložba je skup radova, koji je nastajao od 2017. godine do danas, odnosno Mic po mic. Iako dizajnerica po struci, Hana Vrca je oduvijek osjećala povezanost s ilustracijom te je koristila kao izražajno sredstvo u privatnom i profesionalnom životu.
Svoju ilustratorsku karijeru započela je u izdavačkoj kući Malih Zvona 2017. godine knjigom Giambattista Basilea "Tri priče iz priče nad pričama". To iskustvo dalo joj je potreban zamah da se okuša u svijetu ilustracije i zakorači u svijet knjiga za djecu, pa uz ilustracije potpisuje i dizajn istih knjiga. Na izložbi se osim spomenutih radova nalaze i ilustracije iz knjige Madame d'Aulnoy "Bijela mačka", ilustracije iz knjige Marine Koludrović "O medvjedima i njihovim ljudovima", te radove iz knjige "Lord se vraća kući", Knjige u centru koju potpisuje Irena Zelena i radove iz dviju knjiga Kreativne mreže, "Moja nosorogata obitelj" Zorana Pongrašića i "Mi nismo sami" Alme Pongrašić.

Hana Vrca rođena je u Zagrebu 1990. godine. Završila je preddiplomski studij tržišnih komunikacija na veleučilištu Agora te je zatim pohađala diplomski studij na Grafičkom fakultetu. Od malena voli likovnu umjetnost i crtanje, a tu je strast s vremenom pretvorila u profesiju. Do sada je ilustrirala tri knjige za nakladničku kuću Mala Zvona: “O medvjedima i njihovim ljudovima” autorice Marine Koludrović, “Tri priče iz Priče nad pričama” Giambattista Basilea i “Bijela mačka Catherine d’Aulnoy”. Za ilustracije u “Bijeloj mački” dobila je pohvalu nagrade “Grigor Vitez”, a knjiga “O medvjedima i njihovim ljudovima” ponijela je titulu Hrvatske lijepe knjige u 2019. godini. U 2020. godini ostvarila je suradnju s izdavačkim kućama, Knjigom u Centru i Kreativnom Mrežom, za koje je ilustrirala tri slikovnice. U ovoj godini također je ostvarila suradnju s nakladničkom kućom Fraktura za koju je osmislila ilustraciju i dizajn za 14 naslovnica i vizualni identitet festivala “Feminizam je za sve“. Suradnju je ostvarila i s izdavačkom kućom Hena com za koju je imala prilike izraditi jednu od naslovnica. Autorica je 2019. godine bila jedna od ilustratora, koji su predstavljali Hrvatsku na Biennalu ilustracije u Bratislavi. Ove godine imala je priliku svoje radove izlagati na Biennalu ilustracije u Zagrebu u Klovićevim dvorima, te na 55. Zagrebačkom salonu u Tehničkom muzeju. Hana potpisuje i mnoge druge radove: ilustracije za izložbu Nikola Tesla – Mind from the Future, Integriranu početnicu Školske knjige, te etiketu pelješke vinarije Matković. Ispreplićući ilustraciju i grafički dizajn, autorica se trudi uvijek iznova stvoriti vlastiti, prepoznatljivi pečat.