Milan Ratkajec: Starački dom - početak novog života: predstavljanje knjige

Predstavljanje knjige 11.06.2024. | utorak Knjižnica Dubrava Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle
Ibis grafika
MILAN RATKAJEC (86 godina), autor ovog priručnika, u domu za starije osobe proveo je 13 mjeseci te u knjizi donosi osobno iskustvo, bilježeno u tom periodu na dnevnoj bazi i dokumentirano fotografijama. Njegova zapažanja i savjeti, smatra, dobro bi došli kandidatima za smještaj u dom, koji najvjerojatnije o svojem budućem mjestu boravka ne znaju dovoljno.
 
Primjerice autor ističe kako budući korisnici doma vjerojatno unaprijed nisu dobili informaciju da bračni par mora prije dolaska u dom pripremiti barem 13.273 eura, kao jamstvo za podmirenje nastalih nepredviđenih troškova domu. Vjerojatno im nitko nije rekao ni što im sve treba za normalan život u domu, kao ni to da će u nekom domu možda morati prosjediti čitavu noć jer strop prokišnjava iznad ležaja, ili čak iznad obaju ležaja u sobi - i to vjerojatno neće biti jednokratno iskustvo. U tzv. društvenim domovima u Zagrebu upozorit će vas da nema brzog povratka ako odete. Ako ste na dolazak u dom čekali 11 godina, za povratak ćete biti zadnji u redu i pred vama je isto toliko čekanja. Ne možete računati na to da će vas u dom primiti preko reda i smjestiti vas u stacionar u slučaju bolesti ili u slučaju da iznenada postanete nepokretni. Svaka vaša odluka ima svoju cijenu i svoje posljedice. Domski liječnik ne ide u kućne posjete na vašu novu adresu - kao starija osoba na to morate ozbiljno računati. Autor upozorava i na nužnost pisanih dokaza o unosu u dom nekih svojih stvari, vezanih uz namještaj ili opremu, kako to ne bi postalo razlogom nepotrebnih razjašnjavanja s upravom. Ako ste prethodno proučili ugovor o smještaju u dom, i o tome imate dovoljno informacija, autor smatra da bi rastanak trebao proći bez ikakvih potencijalnih napetosti s ikoje strane.
 
Budući da se o prilagodbi na život u domu, koja može biti i bolna, ne govori u domskim informacijama, činjenice iznijete u ovoj knjizi mogu budućim korisnicima biti dobar vodič u tome što sve treba riješiti prije ulaska u dom te u što boljoj pripremi za veliku životnu promjenu koja ih očekuje.
Iako knjiga nudi i kritičke opaske o organizaciji života u staračkim domovima, ona nipošto nije tek kritika sustava, nego primarno priručnik za buduće korisnike.

Pridružite nam se na predstavljanju ove korisne i zanimljive knjige te u razgovoru s našim gostima u utorak, 11. lipnja 2024., u 18 sati. Na predstavljanju sudjeluju Milan Ratkajec, autor i Krešimir Krnic (Ibis grafika).