Miona, daj šuti!

Izložba 25.05.2020. - 25.06.2020. Knjižnica Savski gaj Silvija Šesto, Boris Kugler, Ana Šesto
Miona, daj šuti! izložba ilustracija iz istoimene knjige. Ilustracije su kombinacija fotografija Zagreba i crteža. Autori: tekst: Silvija Šesto, fotografija: Ana Šesto, crtež: Boris Kugler.

Miona, daj šuti! je odabrana kao jedna od najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga u 2019. koja je svrstana na popis najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga u 2019. godini prema natječaju Nacionalne i sveučilišne knjižnice tekst je napisala Silvija Šesto, ilustracije načinio Boris Kugler, a fotografije Ana Šesto.
Miona, daj šuti! priča je koja počinje na Zrinjevcu. Mama je Mioni obećala šetnju Botaničkim vrtom, Dolcem i svuda pomalo, ali kad sretne prijateljicu izgovori ono poznato daj šuti, iako joj je Miona htjela reći nešto važno. Uostalom, imaju li djeca ikad nešto nevažno za reći?
Šećući s Mionom i njezinom mamom Zagrebom, pratimo situaciju u kojoj nesvjesno, što je često slučaj, roditelji ignoriraju djecu zbog neodgodivog, važnog, posla ili susreta. Knjiga je ovo, možda više za roditelje negoli za njihovu djecu, jer pokazuje kako rijetko s djecom razgovaramo, kako im rijetko odgovaramo na pitanja, a još im ih rjeđe postavljamo.



O autorici teksta: 

Silvija Šesto, poznata je hrvatska književnica. Kao reprezentativka u stolnom tenisu, završila je Višu trenersku školu, bavila se sportskim novinarstvom, pisala scenarije za radijske, televizijske i propagandne emisije, osmišljavala reklamne kampanje i slogane. Radila je i surađivala na radio postajama: Radio 101, Radio Velika gorica, Obiteljski radio te na HR I, II i III.
Pisala je u dnevnim listovima – Vjesnik i Večernji list, studentskim glasilima – Studentski list i Polet, u časopisima za djecu – Modra lasta, Smib, Zvrk, Prvi izbor te u časopisima za književnost – Forum, K, Vijenac. Pokreće časopis za dramu i prozu Plima.
2002. nagrađena je nagradom Ivana Brlić Mažuranić za roman Debela. Iste godine dobiva donaciju Zagrebačke banke za dramski tekst Zelenkapica, a 2006. dobiva donaciju Zagrebačke banke za zbirku priča Bum Tomica 4. Roman Debela uvršten je na IBBY-evu Časnu listu, te je preveden na makedonski i slovenski.
Autorica je preko 70 naslova za djecu i odrasle te dobitnica brojnih nagrada.
Nagrade:
2009. tekst Bum Tomice proglašen najboljim na festivalu Mali Marulić u Splitu.
2010. dobiva prvu nagradu za neobjavljenu dramu za djecu na festivalu Mali Marulić u Splitu. 2012. nagrađena drama Duboko more ili kako smo sve pobroćkali biva postavljena u splitskom kazalištu lutaka.
2011. dobiva Malog Marulića za tekst Gospodin Mrak i tri bijela šeširića.
2012. uvrštena u izdanje časopisa HDP Relations na njemačkom jeziku u izbor tri najbolja pisca za djecu i mlade Hrvatske i predstavljena s tri naslova; serijalom Bum Tomica, te romanima Vanda i Debela
2012. nagrada Grigor Vitez za 2012. za zbirku Tinuninu .
2013. nagrada Fran Galović za kratku priču.
2014. nagrada Kiklop za slikovnic Palac Sim i palac Tam.
2017. posebno priznanje nagrade Grigor Vitez za dobrinos književnosti za djecu i mlade
2019. nagrada Grigor Vitez za 2018. za slikovnicu Uhvati mi plavog medu
2019. nagrada Anto Gardaš za 2018. za knjigu (Z)ezopove basne.
slikovnica (Z)ezopove basne dobiva nagradu Anto Gardaš za 2018. godinu.

O ilustratoru:
 
Boris Kugler rođen je 1974. Završio je Školu za primijenjenu umjetnost, nakon koje u Irskoj studira klasičnu animaciju. Po povratku u Zagreb studira slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti. Nakon toga odlazi u Nizozemsku, na drugu likovnu akademiju i tada se potpuno posvećuje slikarstvu. Poslije intenzivne desetogodišnje slikarske i izlagačke karijere okreće se novim izazovima. Objavio je filozofski esej Mali krug, ilustrirao je knjige za djecu i mlade Vrt plavog božura, Kraljevstvo Onkraja, Pričice i pjesmice iz daleke Afrike, slikovnice Sljemenko, Priča o O i zbirku poezije Glavom i bradom i jetrom. Danas živi i radi u Zagrebu, a uz ilustriranje, dizajn i slikanje bavi se i podučavanjem slikarstva.
 
O fotografkinji:

Ana Šesto rođena je 1986. u Zagrebu. Fotografkinja je i novinarka. Do sada je imala dvadesetak samostalnih i tridesetak grupnih izložbi (domaćih i međunarodnih). Članica je HDLU-a i HZSU-a. Fotografijom se bavi od 2000. Realizirala je 40 naslovnica za hrvatske književnike, te su joj radovi objavljivani u raznim hrvatskim i stranim časopisima. Radila je kao službeni fotograf Kazališta Mala scena, Naklade Semafora, Knjige u centru i Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade. Dobitnica je mnogih nagrada od kojih su najznačajnije Fotokluba Zagreb, nagrade na Hrvatskom kreativnom Fotoizazovu, Fotomaratonu, pohvala na festivalu Photodays, nagrada iz Refoto-a (Srbija).
Dobitnica je nagrade Kiklop kao dio tima (fotografija) u knjizi za djecu Palac Sim i palac Tam 2014. godine.