Mirjana Kulić Palčić

Izložba 11.11.2022. - 14.12.2022. Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva Odjel za odrasle
Prva samostalna izložba slika autorice Mirjane Kulić Palčić organizirana je u okviru programa Izložba 65 plus.

Mirjana Kulić Palčić rođena je u Velikoj Gorici 1951. godine. Završila je gimnaziju i diplomirala na Ekonomskom fakultetu. Radni vijek provela je radeći u struci, a mirovinu provodi slikajući na relaciji Zagreb – Hrvatsko Zagorje.


O izložbi…
 
Upoznajmo Mirjanu, diplomiranu ekonomisticu u mirovini i predanu slikaricu.
Na izložbi je prikazano dvadeset slika različitih tema, motiva i tehnika. Teško je izdvojiti samo jednu temu ili motiv u kojoj se Mirjana najbolje izražava. Također je teško bilo izdvojiti dvadeset radova iz mnoštva izvrsnih slika koje je naslikala u protekle dvije godine.
Podjednako dobra u pejzažu kao i kada slika mrtvu prirodu ili portret. Definiranog i pročišćenog rukopisa i snažnog osjećaja za boju. Upravo predanost kojom radi vrijedna je divljenja jer u tom stvaranju vidimo hrabrost, odvažnost i likovno istraživanje.
Ipak, ako bih morala izdvojiti samo jednu karakteristiku njenog slikarstva, onda bi to bilo PLAVO, a stih Domenica Modugna „ Nel blu dipinto di blu / U plavetnilu obojen u plavo“ upravo opisuje našu Mirjanu. Plava boja je ono u čemu je ona najslobodnija, u čemu se najbolje izražava i što najviše voli.

Ako slika govori tisuću riječi, onda je Mirjanina izložba jedan divan dugačak roman.
                                                                                                                                                                                                      Roberta Vilić, akad. slik.

Projekt 65 plus sufinanciran je sredstvima Grada Zagreba.