Mirta Mataija: Grad

Mjesec hrvatske knjige 27.10.2022. | četvrtak Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19:00
Održat će se predstavljanje knjige Mirte Mataija Grad (Shura publikacije, 2022.). Uz autoricu knjigu će predstaviti Antonija Mihaljević
 
Priča započinje jednog jutra na Staru godinu u Rijeci. Glavna junakinja i njezine tri prijateljice maturantice su pred kojima se otvara život. Jedna od njih želi postati dirigentica, druga likovna umjetnica, treća želi osnovati rock sastav, a glavna junakinja sanja o tome da piše priče i svira bubnjeve. Ali više od svega ona želi naći način da svijetu prenese poruku koju osjeća kao svoju životnu svrhu.
Sam doček Nove godine, na koje su pozvane, za nju će biti veliko razočarenje, pa će u svojoj glavi stvoriti razne alternativne događaje koji su se mogli dogoditi te noći. Sama će sebi dati obećanje da će ih sve zapisati kao priče koje će prve pokušati objaviti u tadašnjim književnim časopisima. Drugi dio događa se nekoliko desetaka godina kasnije, nakon što je junakinja, naizgled sredila život – stekla diplome profesora i magistra znanosti, ima dobar i stabilan posao, u idiličnoj je vezi i ostvarila je više manje sve što se u društvu smatra uspjehom. Pa ipak, većim dijelom svoga života, osjećala se depresivno, neispunjeno i pratio ju je osjećaj da živi s povučenom ručnom kočnicom. U tom drugom dijelu pratimo put junakinje i njezinog partnera od Rijeke do Dubrovnika - grada koji je simbol slobode – te njihov boravak u Gradu.
Na neki neobjašnjiv način, nizom sinkroniciteta ona na ulazu u Grad od nekog višeg autoriteta dobiva dozvolu da konačno ostvari svoje djevojačke snove. No, da bi to uistinu i ostvarila, morat će se suočiti s nekim od svojih najgorih emotivnih stanja, sumnji i loših navika. U svojoj osnovi, ovo je roman o osobnoj promjeni. Pisan je u prvom licu i sadrži dosta autobiografskih elemenata.

Mirta Mataija rođena je i odrasla u Rijeci gdje je završila osnovnu i srednju školu, te studij Matematike i informatike. Zvanje magistrice prirodnih znanosti iz polja matematike stekla je na Matematičkom odjelu PMF-a u Zagrebu. Radila je kao asistentica i predavačica na Veleučilištu u Rijeci.
Osim matematikom bavila se književnošću i snimanjem dokumentaraca. Napisala je tri knjige. To su Težnja za slobodom (2019. - pobjednički rukopis na natječaju UnderGrad izdavačke kuće ShuraPublikacije, Gorančica Novog lista za prozu za 2019.), Put u planine (2021 - Gorančica Novog lista za prozu za 2021.) i Grad (2022.)
Sa svojim suprugom Goranom Zaborcem je snimila nekoliko dokumentaraca od kojih vrijedi izdvojiti Revoluciju (2015 - Službena selekcija na Freetought Film Festivalu u Orlandu, Posebno priznanje na festivalu Doc Without Borders - USA, prva nagrada za dokumentarni film na 12 Month Film Festivalu u Cluju, Rumunjska) i Goranske risove:priča o 138 brigadi HV (2018.)