Mjesec hrvatske knjige: Korak po korak do knjige

Mjesec hrvatske knjige 15.10.2022. - 15.11.2022. Knjižnica Božidara Adžije
Korak po korak do knjige usluga je koja zainteresiranim posjetiteljima i korisnicima Knjižnice nudi stručno vodstvo kroz cjelokupni prostor knjižnice od arhiva, kamo inače korisnici nemaju pristup, čitaonice, zatvorenog i otvorenog spremišta do odjela obrade i nabave knjige. Tako ih se upoznaje s putom knjige, od trenutka kada ona uđe u prostor knjižnice do smještaja na police i pronalaženja knjige po signaturi.
 
Arhiv se nalazi u podrumskim dijelovima knjižnice, sadrži građu označenu velikim slovom A i ova se knjižna građa rjeđe posuđuje zbog, primjerice, zastarjelosti naslova. Međutim, mnogobrojne uvezane serijske publikacije upravo zbog toga postaju atraktivne, poput novina Vjesnik u srijedu čiji se uvezani primjerci mogu pratiti od 1952. godine ili razni časopisi iz područja društveno-humanističkih znanosti. Arhivska se građa redovito posuđuje, što je potrebno naglasiti jer mnogi korisnici misle da se ta građa ne posuđuje.
 
Nakon obilaska arhiva, obići će se prostor Studijske čitaonice koji ima 54 mjesta za rad, tjedno na raspolaganju 66 sati. Ovdje se nalazi referentna ili priručna građa te serijske publikacije, dnevne novine i tekući časopisi. Oznaka građe je Č, ova građa nije za vanjsku posudbu, ali se itekako može koristiti za rad u knjižnici i razna istraživanja. U Čitaonici je potrebno biti tih.
 
Otvoreni slobodni pristup – otvoreno spremište - sastoji se od informativno-posudbenog odjela u kojemu se posuđuju i razdužuju knjige, pronalazi literatura vezana za tematske upite i pronalaze odgovori na raznolika pitanja upućena knjižničarima. U prostoru je i kutak za čitanje novina kao i ostale knjižnične građe, izložbeni prostor za postavljanje studijskih i inih izložaba. U ovom dijelu korisnici se mogu sami kretati i tražiti željenu građu, pokazat će im se signature oblijepljene na svakoj polici, objasniti njihovo značenje i pomoći pri pronalaženju knjige na policama. Sa željom poticanja čitanja, u otvorenom spremištu nalaze se i 4 izložbena stalka na kojima se nalaze Preporuke knjižničara. Na dvama stalcima su Preporuke knjižničara koje se odnose na nove knjige iz područja publicistike i književnosti, a druga dva tematski ista, samo vremenski različita, tj. preporučujemo i starija, ali vrijedna izdanja.
 
Zatvoreno spremište nije otvoreno za korisnike, ali u ovom obilasku mogu proći i kroz odjele namijenjene samo zaposlenicima. Pokazat će im se knjižna građa s osobitim naglaskom na uvezane brojeve dnevnih novina Jutarnjeg i Večernjeg lista. Moći će sami potražiti novine s njihovim nadnevkom rođenja i pročitati aktualnosti na dan kada su rođeni.
 
U odjelu obrade i nabave knjiga upoznat će se s putom knjige, od trenutka kada nabavom ona uđe u prostor knjižnice, preko odjela katalogizacije, inventarizacije i predmetizacije (predmetne obrade) do smještaja na police i pronalaženja po signaturi.
Nakon fizičkog obilaska, posjetiteljima će se pokazati pretraživanje mrežnog kataloga Knjižnice sa svrhom samostalne obrade zadane teme uz korištenje raspoloživih izvora znanja u knjižnici. Knjižnične usluge, mrežne stranice Knjižnice, komunikacijske tehnologije (društvene mreže) s osvrtom na posebnost fonda, dodatni su izvori znanja za razvijanje istraživačke znatiželje.
 
Prijava obilaska
Potrebno je prijaviti se na e-mail Knjižnice: knjiznica.bozidara.adzije@kgz.hr, osobno na adresi: Trg kralja Petra Krešimira IV., 2, Zagreb, na informativno-posudbenom odjelu ili pozivom na telefonski broj: +385 1 4655 025 radnim danima od 08 do 20 sati, subotom od 08 do 14 sati.