Moć suosjećanja

Predavanje 06.02.2020. | četvrtak Knjižnica Dubrava Početak događanja: 18:00 sati Odjel za odrasle
Predavačica: Sandra Baksa, prof.

Iako nam je suosjećanje prirodno i urođeno, ipak smo danas zaboravili njegovu pravu primjenu…                                                         
Novo razumijevanje otklonit će našu naviku da suosjećanje brkamo sa tješenjem, sažaljevanjem, savjetovanjem, podučavanjem…

Pravo suosjećanje je posvećenost drugome u tišini koja iscjeljuje srce i poboljšava odnose.



Sandra Baksa:
Profesorica kroatistike, koja se više od 20 godina, uz svoju struku, bavi meditacijom i aktivnostima osobnog razvoja, a svoje spoznaje i  iskustva prenosi putem organiziranih tečajeva i retreata. Educirana je trenerica samovodstva i nenasilne komunikacije, učiteljica meditacije, a provodi i programe otpuštanja ljutnje i rješavanja sukoba, razumijevanja i uravnoteženja emocija, životnih i duhovnih vrijednosti, samopoštovanja, te drugih tema samorazvoja, u brojnim, do sada provedenim edukacijama u Hrvatskoj i zemljama regije. Vodi dvije udruge zasnovane na poboljšanju kvalitete života i osnaživanju unutarnjih vrijednosti (Centar za duhovni razvoj i Izvorne vrijednosti). 
 
Znamo da je u brojnim religijama, društvenim znanostima i psihologiji suosjećanje smatrano vrijednošću koja ne samo da može olakšati mentalne, emocionalne ili egzistencijalne tegobe pojedinca, već se često ističe kako može pomoći današnjem svijetu, njegovoj patnji i problemima na svim razinama života.  
No, više od uživljavanja u osjećaje druge osobe, empatija jest sposobnost povezivanja sa samom osobom i njenim dubokim potrebama.
Ključna riječ za empatiju jest prisutnost. To znači otvoriti uho, um, srce i duh za drugu osobu: biti prisutan cijelim bićem za drugoga i njegov svijet. Uhom slušamo što osoba govori, ali um nam treba biti otvoren, bez procjenjivanja i osuđivanja drugoga, potpuno pozoran kako bismo čuli ne samo osjećaje druge osobe, već i njene dublje potrebe. Druga osoba moći će osjetiti da ima našu tišinu, vrijeme koje smo joj posvetili, ali da je na njenoj strani i naše čisto srce koje je prihvaća i povezuje se s njom. I konačno, na taj način, doći ćemo u dodir i s najdubljom ljepotom koja je prisutna u svakoj osobi. Na nesreću, mnogi od nas blokirani su za tu božansku energiju zbog načina na koji smo naučili misliti. Empatija je dodir s onim najljepšim u drugoj osobi, s njenom dobrotom i pozitivnim namjerama. Taj dodir pruža joj veliku podršku i iscjeljuje njenu bol.
No, najljekovitija snaga koja je današnjem svijetu potrebna bez sumnje je SAMOSUOSJEĆANJE, snaga empatije za samoga sebe...