Na Trnju sa zvijezdama - Dorta Jagić

Mjesec hrvatske knjige 10.11.2020. | utorak Knjižnica Savica Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle Dorta Jagić
U okviru projekta „Na Trnju sa zvijezdama“ predstavljamo književnicu i prevoditeljicu Dortu Jagić, dobitnicu značajnih hrvatskih i međunarodnih književnih nagrada, naročito za pjesnički i esejistički izraz, koji su njezin primarni književni odabir. Osim pisanja i prevođenja, umjetničkim se radom bavi u okviru domaćih i međunarodnih projekata koji povezuju različite izraze s poezijom (ples, dizajn, glazba), vodi radionice pisanja poezije te se bavi i dramskim izrazom.

Rođena je 1974. u Sinju, a u Zagrebu je diplomirala filozofiju i religijsku kulturu na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove. Pjesništvom se bavi od srednjoškolskih dana, te je do danas izdala šest zbirki pjesama: Plahta preko glave, 1999., Tamagochi mi je umro na rukama, 2001., Đavo i usidjelica 2003.,  Kvadratura duge, 2007., Kauč na trgu, 2011., Kafkin nož, 2015. Od proznih djela objavila je zbirke kratkih priča Kičma, 2009., S tetovažom nisi sam, 2011., prozu Mali rječnik biblijskih žena, 2013., putopise Prolazi i pukotine, 2015. te esejističku zbirku Veće od kuće, 2018.

Njezini su tekstovi prevođeni na dvadesetak jezika, a za svoj rad dobila je brojne nagrade, između ostalih: Goranovo proljeće (za mlade pjesnike) 1999. i Goranov vijenac 2017., The Balkan Grand Prize for Poetry 2007. na međunarodnom festivalu u Rumunjskoj,  The European Poet of Freedom Literary Prize poljskoga grada Gdanjska 2014. Nagrađivana je i za svoje kratke priče, prevoditeljski i dramski rad, a godine 2019. uslijedila je nagrada Višnja Machiedo Hrvatskoga P.E.N. centra za najbolje književno-esejističko djelo za knjigu Veće od kuće.

Književni susret održat će se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera (nošenje maske, držanje propisanog razmaka, dezinfekcija ruku). Broj mjesta je ograničen, a za sudjelovanje potrebno se prijaviti na knjiznica.savica@kgz.hr.