Na Trnju sa zvijezdama: Julijana Matanović

Mjesec hrvatske knjige 29.10.2019. | utorak Knjižnica Savica Početak događanja: 18 sati Odjel za odrasle Julijana Matanović
U okviru projekta „Na Trnju sa zvijezdama“ predstavljamo Julijanu Matanović, nagrađivanu književnicu, književnu znanstvenicu, sveučilišnu profesoricu u mirovini, a odnedavna i vlasnicu izuzetno uspješne Facebook-stranice te književnog bloga, koja dokazuje da književnost itekako može živjeti u novom mediju i imati svoju vrlo brojnu publiku na mreži.

Rođena je 6. travnja 1959. u Gradačcu (Bosna i Hercegovina). Osnovnu školu završila je u Đurđenovcu, gimnaziju u Našicama, a Studij jugoslavenskih jezika i književnosti na Pedagoškom fakultetu u Osijeku, na kojemu se 1982. zaposlila kao asistent. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1989. godine obranila je magistarski rad, a 1998. doktorirala na temi Hrvatski povijesni roman XX. stoljeća. Od 1993. zaposlena je na Katedri za noviju hrvatsku književnost Odsjeka za kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Od 2014. je članica suradnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Autorica je niza stručnih knjiga, ogleda, eseja i književnih kritika.

Jedna je od najčitanijih spisateljica suvremene hrvatske književnosti s preko dvadeset naslova poput zbirki priča Zašto sam vam lagala, Kao da smo otac i kći, Laura nije samo anegdota, Knjiga od žena, muškaraca, gradova i rastanaka, Božićna potraga, Samo majka i kći, I na početku i na kraju bijaše kava, romana Bilješka o piscu i Tko se boji lika još te knjiga za mlade One misle da smo male (u koautorstvu s Ankom Dorić),  Rečeno-učinjeno, Vezanje tenisica s jednom nepoznanicom. U svibnju 2019. promovirala je svoju novu knjigu Ljuta godina: zapisi internetske novakinje, zbirku stotinu odabranih tekstova sa svoga Facebooka koje je objavljivala u rasponu od 5. veljače 2018. do 5. veljače 2019.

Za svoj književni rad dobila je brojne nagrade i priznanja poput nagrada Josip i Ivan Kozarac, Julije Benešić, Kiklop, Ksaver Šandor Gjalski, fra Martin Nedić Zaklade Terra Tolis, Anto  Gardaš Društva hrvatskih književnika, Nagrade Grada Zagreba te mnogih drugih.


Na Trnju sa zvijezdama


Program je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.