Na Trnju sa zvijezdama – Maša Kolanović

Mjesec hrvatske knjige 09.11.2021. | utorak Knjižnica Savica Odjel za odrasle
U okviru projekta „Na Trnju sa zvijezdama“ predstavljamo spisateljicu i teoretičarku književnosti Mašu Kolanović koja je za zbirku priča „Poštovani kukci i druge jezive priče“ nagrađena čak trima književnim nagradama: nagradom publike pulskog sajma knjiga Libar za vajk (2019.), godišnjom nagradom za književnost Vladimir Nazor (2020.) te nagradom Europske unije za književnost (2020.).

Maša Kolanović rođena je 1979. u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirala je kroatistiku i komparativnu književnost te doktorirala. Na istome fakultetu radi kao docentica na Odsjeku za kroatistiku, a usavršavala se na stipendijskim boravcima na Sveučilištu u Beču, Sveučilištu Texas u Austinu, Trinity Collegeu u Dublinu i na Sveučilištu New York, a 2010. godine nagrađena je Državnom nagradom za znanost iz područja humanističkih znanosti. Objavila je brojne članke o književnosti i popularnoj kulturi, urednica je raznih zbornika te članica uredništva časopisa Književna smotra. Objavila je nekoliko knjiga fikcijske proze: „Pijavice za usamljene“ (2001.), „Sloboština Barbie“ (2008.), „Jamerika: trip“ (2013.), „Poštovani kukci i druge jezive priče“ (2019). te knjigu „Udarnik! Buntovnik? Potrošač...“ (2011.) u kojoj se bavi problematikom hrvatskog romana u tranzicijskom razdoblju s aspekta popularne kulture.
 
Književni susret održat će se uz pridržavanje svih epidemioloških mjera (nošenje maske, držanje propisanog razmaka, dezinfekcija ruku), broj mjesta je ograničen, a za sudjelovanje potrebno se prijaviti na knjiznica.savica@kgz.hr.



Projekt je sufinanciran sredstvima Grada Zagreba.