Najčitateljica Knjižnice Selčina

Projekt 07.05.2021. - 26.07.2021. Knjižnica Selčina
NAJčitatelj godine u Knjižnicama grada Zagreba
Već devetnaestu godinu za redom Knjižnice grada Zagreba organiziraju izbor Najčitatelja godine. Cilj projekta je poticanje zanimanja za knjigu i čitanje kod djece starije osnovnoškolske dobi.
Projekt kojim se kod djece i mladih potiče navika dolaska u knjižnicu i čitanja s voljom i užitkom, pobudio je, u proteklom razdoblju, interes medija i društva, obogatio knjižne fondove, te ojačao zanimanje za knjigu među korisnicima tinejdžerske dobi. 
Način provođenja
Prema statistici posudbe, svaka knjižnica u mreži KGZ-a utvrđuje identitet člana koji je u protekloj godini posudio najveći broj knjiga.
To je ujedno i dijete koje su knjižničari zapazili kao marljivog i vrijednog člana koji puno čita, razgovara o knjigama, traži savjet pri izboru naslova, rado dolazi u knjižnicu i na vrijeme vraća posuđene knjige.
Svaka knjižnica imenuje svoga pobjednika, a potom o njemu izrađuje i u svome prostoru izlaže info plakat. Pobjednici iz svih knjižnica čine top listu a na vrhu je "Najčitatelj godine" u mreži Knjižnica grada Zagreba. 
Prvi "najčitatelj" izabran je 2001. godine. 
 
Predstavljamo vam Emu Topić, najčitateljicu Knjižnice Selčina u 2020. godini. Ema je učenica 6. razreda OŠ Luka iz Sesveta. Ima 13 godina i redovito dolazi u knjižnicu kako bi posudila knjige koju je zanimaju. 2020. godine Ema ih je posudila čak 60! Najdraže su joj: Bambi, Charlie i tvornica čokolade, Tom Gates, krimići Agathe Christie, Blizanke, Matilda te Bajke braće Grimm. Odgovaraju joj svi žanrovi, a čitanje uspoređuje s ulaskom u špilju - nikad ne znaš na kakve ćeš dragulje naići! Osim čitati, Ema voli igrati videoigre, pjevati i glumiti, raditi komentare i kritike (Animal Crossing), kišu, proljeće, sladoled od vanilije...i još mnogo toga! Ali najvažnije od svega joj je da - bude svoja. 
Plakatić na kojem se Ema predstavlja izložen je u prostoru Knjižnice pa se tu može pronaći i nešto više o njoj.
Ponosni smo na Emu i želimo joj još puno pročitanih knjiga i pronađenih dragulja u svjetovima koje će još otkriti!