Najljepše molitve naših starih

Mjesec hrvatske knjige 03.11.2021. | srijeda Knjižnica Staglišće Početak događanja: 18.30 sati
Prof. dr. sc. Ljiljana Marks, folkloristica i kroatistica, predstavit će knjigu Najljepše molitve naših starih koja je objavljena 2019. u izdanju VERBUM-a. Monografija je nastala nakon javnog poziva izdavača (2015.) za prikupljanjem drevnih narodnih molitvi koje su molili naši roditelji, djedovi i bake i prenosili ih budućim generacija kao dragocjenu baštinu na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Ljiljana Marks, znanstvena savjetnica Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, obradila je sve pristigle molitve te ih priredila za objavljivanje. Odabrano je više od tri stotine molitava koje su raspoređene u ključna tematska poglavlja koja započinju Navještenjem i radošću Božića. Slijede korizma i molitve Velikog tjedna, Uskrs, potom molitvice o sv. Petru. Molitve upućene Gospi su najbrojnije. Zatim su tu i jutarnje, svakodnevne, večernje molitvice, a jedno je poglavlje posvećeno ljupkim dječjim molitvicama, kojima je ishodište više u molitvenicima koji su se prepisivali negoli u usmenoj tradiciji. Zaštitne molitvice ilustriraju formalnu i semantičku vezu između molitvica i basmi, brojilica, proklinjanja i zaklinjanja, dakle svih tekstova u čijem je središtu čudesna nadnaravna moć riječi. Njihovu starinu i prilagodbu kršćanskom nauku pokazuju upravo one u kojima se još uvijek dijelom nazire dah pretkršćanstva. Monografija je vizualno obogaćena prikupljenim fotografijama pučkih pobožnosti, procesija, starih crkvica koje su poslali pojedinci kao i ustupljenim fotografijama koje su u vlasništvu hrvatskih kulturnih ustanova.


Anđelu blagi
 
Anđelu blagi,
čuvaru moj dragi,
čuvaj me da živim,
da ništa ne skrivim.
Krilima svojim pokrij me ti
i od zala sačuvaj svih.
 
                 Sofija Marina (BiH)


Bilješka o priređivačici monografije
Ljiljana Marks, folkloristica i kroatistica. Diplomirala, magistrirala i doktorirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1974. do 2017. godine zaposlena je u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, sada u statusu zaslužne znanstvenice. Njezini istraživački interesi usmjereni su na usmenu književnost: terenska i arhivska istraživanja, stilističke postupke tradicijskih pripovjedača, povijesne i suvremene zapise i pristupe usmenoj književnosti, na povijesne i stilske značajke suvremenih folklornih žanrova. Objavila je više od stotinu znanstvenih radova u domaćim i inozemnim znanstvenim časopisima. Urednica je nekoliko međunarodnih folklorističkih i etnoloških pregleda kao i šest zbornika radova posvećenih kulturnopovijesnim istraživanjima tradicijske kulture, priča i pripovijedanja, humora te predaje kao temeljnoga usmenoga žanra. Za knjigu Vekivečni Zagreb (1994., 2000., 2010.) dobila je Nagradu Grada Zagreba za znanost, za zbirku pučkih molitvica iz Dubrovačkog primorja Križi lete po nebu (2011.) Zlatnu povelju Matice hrvatske za 2010. i 2011. godinu. Monografija Najljepše molitve naših starih objavljena je 2019. a knjiga Zagreb u pričama i predajama 2020. godine.

Zbog epidemioloških mjera događanju može nazočiti do 10 posjetitelja te se potrebno predbilježiti  u knjižnici za dolazak!