Naš pinklec vrt / Dječji vrtić Sunčana

Izložba 29.05.2019. - 17.06.2019. Knjižnica Špansko-sjever
„Podržavanjem svakog oblika života podržavamo i vlastiti. Ako ne naučimo poštovati svaki oblik života, izgubit ćemo vlastiti, ne samo u smislu (iz)umiranja, već i u smislu gubitka bilo kakve mogućnosti razvijanja naših potencijala.“

Ovaj citat iz knjige Karmele i Miroslava Kiša „Permakultura“ možda najbolje opisuje ono što želimo prenijeti djeci našeg vrtića. Poznato je da djeca najbolje uče čineći i istražujući kroz igru, pa smo  tako upravo u vrtlarenju uočili priliku da mnoge informacije i ideje prenesemo ne samo djeci, nego i članovima njihovih obitelji, kolegicama i stanovnicima u neposrednom susjedstvu.

Tako razmišljajući pokrenuli smo i započeli vrt u vrtiću, a kasnije, potaknuta dječjim interesima i željama i njegovo proširenje u potpuno urbanizirani ambijent područnih objekata.

Cilj projekta bio je poticanje djece na aktivno-istraživački odnos prema neposrednom okolišu i uočavanje mogućnosti konstruktivnog i produktivnog djelovanja u različitim uvjetima.

Dosadašnja iskustva pokazuju značajne dobrobiti za svako dijete, za obitelj djeve, ali i odgajatelje i smatram da ni u kom slučaju ne smijemo odustati od ovog projekta.
 
Maja Sopka Glesinger, odgojitelj