(Ne)znane junakinje Marije Jurić Zagorke

Izložba 04.09.2024. - 12.10.2024. Gradska knjižnica Aula
Izložba je premijerni projekt udruge „Čuvarice vremena“, osmišljena kao obilježavanje 150 godina od rođenja Marije Jurić Zagorke, 120 godina od nastanka njezine povijesne drame „Evica Gubčeva“ i 80 godina od objave posljednjeg Zagorkinog romana „Jadranka“. Predstavlja se i kontekstualizira vrijeme u kojem Zagorkine junakinje povijesnih romana djeluju, kao i njihovo oblikovanje u okvirima društveno-političkih prilika u kojima je Zagorka pisala. Tako će se, kroz analizu devet Zagorkinih junakinja (Evice Gupčeve, Stanke, Nere, Ksenije, Jadranke, Dorje, Gordane, Krasanke i Zlate), prikazati koliko su njihovi postupci i razmišljanja bili unutar normi vremena u kojem su stvorene, te koliko su odstupale od postojećih predodžbi o ženama i njihovom položaju u društvu. Izložbu će pratiti i niz fotografija kojima su Čuvarice vremena, u suradnji s Vintage Photo Souvenir studijem u Zagrebu, kreirale vlastitu viziju spomenutih junakinja sukladno njihovim opisima, postupcima i sudbinama. Svaka Čuvarica vremena poslužila je kao model za utjelovljenje odabranih Zagorkinih junakinja uz spomenuti tekst analize.
 
Čuvarice vremena grupa su zaljubljenica u povijest koja široj publici nastoji približiti manje poznate sudbine ljudi bez obzira na njihov društveni položaj ili postojeću sliku o njima. Registrirane su kao udruga, a trenutno broje pet članica: Martina Piškor, Đurđica Vitković, Martina Hukavec Vlašić, Neda Novosel i Ana Zbiljski.
Okupile su se preko aktivnosti vezanih za Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, gdje i dalje proučavaju i populariziraju njezin život, rad i stvaralaštvo. Kroz razgovore, posebno za vrijeme lockdowna, shvatile su da osim ljubavi prema Zagorki dijele i ljubav prema različitim zanimljivim pričama iz povijesti te da bi ih mogle podijeliti i s drugima koje bi ovako što moglo zanimati. Tako su 22. ožujka 2021. godine nastale Facebook i Instagram stranice, a od rujna 2023. i mrežna stranica.
Ova udruga nastoji humanizirati i popularizirati povijest, u kojoj često prevladava crno-bijeli način prikazivanja i pogled na povijest iz današnje perspektive, što može potaknuti, ali i, nažalost, potiče netoleranciju i nerazumijevanje.
Veliki naglasak Čuvarice vremena stavljaju na povijest žena s obzirom na to da je ona još uvijek u velikoj mjeri nepoznata, ali i nepravedno zanemarena.