Noć knjige

Akcija 23.04.2019. | utorak Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić Početak događanja: 18:00
PRIČAJMO PRIČU UZ MARGARETU PERŠIĆ
Noć knjige započinjemo programom za djecu - priču će pripovijedati Margareta Peršić, priovjedačica staroga kova novoga doba. Margareta pripovijeda priče koje u jedan sat stanu, a sjećanja na njih traju… i traju… Njezino pripovijedanje priče izuzetan je audiovizualan doživljaj za djecu i odrasle. Svojim pristupom narodne bajke podiže na razinu zasebnog, specifičnog  scenskog izričaja. U svojoj izvedbi kombinira elemente pripovijedanja (storytelling), pantomime i teatra. Pripovjedna izvedba počiva na tradicijskim pripovjednim znanjima, a često koristi animacijske i minimalne scenske elemente kako bi zvukom ili bojom doprinijela izravnijem stvaranju mentalne slike kod publike. Ovo je izuzetno ekspresivna forma koja se oslanja na mimiku, geste, posturu i govor tijela te glasovne varijacije. Kroz svoju ulogu pripovjedačice Margareta upravlja i oživljuje sve likove u priči.

EKSPEDICIJA „OD MORA DO VRHA – MONT BLANC 2018.“
Središnji dio Noći knjige rezerviran je za mladog hrvatskog putopisca i visokogorca Mateja Perkova koji je dva puta posjetio Mont Blanc, najviši vrh Alpa i „stare Europe“. U 2014. godini postao je prvi Hrvat koji se popeo na ovaj popularni vrh krenuvši iz Chamonixa rutom preko ledenjaka Meer de Glace  i rutom „Tre Monts“, a spustio se u Chamonix „Gouter rutom“. Ta avantura potakla ga je da se vrati opet na ovu prekrasnu planinu te se prošlog ljeta vratio na Mont Blanc. No, ono što je neobično u njegovom putovanju jest činjenica da se na 4 810 m visok vrh uputio od razine mora, s pješčane plaže u talijanskoj Savoni! Nakon sličnih ekspedicija u Iranu i Maroku, ovog puta Matej istražuje pomalo nepoznatu, romantičnu sjevernu Italiju i druži se sa srdačnim stanovnicima od kojih je dobio nadimak „hodočasnik“. Ovu originalnu priču s brojnim anegdotama, uz atraktivne fotografije, možete čuti na predavanju u sklopu kojeg predstavlja svoju drugu knjigu Želim dotaknuti nebo. U svojoj knjizi na 300-tinjak stranica, uz mnoštvo zanimljivih fotografija, autor se potrudio ispričati svoje viđenje planinske romantike. Uz opise svojih uspona Matej Perkov također samokritički sagledava svoje odluke razmišljajući o emocionalnom i duhovnom spajanju s planinom. Ljubitelji putopisa s tematikom planinarstva i outdoor sportova uživat će u ovom štivu koje će ih ponukati da razmisle o svemu onom što će ih obogatiti svaki put kada odluče svoje vrijeme provesti u prirodi. 

VEČER PLANINARSKE POEZIJE UZ GLAZBU
Noć knjige završit ćemo recitalom pjesnika zaprešićkog kraja članova HPD-a Zaprešić: Marije Majer Sardelić, Darka Matića, Borisa Ostreša i Marice Planinšek. Njihov poetki nastup svojim glazbenim nastupom upotpunit će Stanko Radiković, član orkestra Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija.