Noć knjige

Akcija 22.04.2022. - 25.04.2022. Knjižnica Ivana Gorana Kovačića Noć knjige








Dom za starije osobe Trnje
U petak, 22. 4. 2022. u 10:00 sati
Proljeće u nama — superseniori u gostima
Poetski recital u povodu Noći knjige i 100. obljetnice rođenja pjesnikinje Vesne Parun održat će se u Domu za starije osobe Trnje. Polaznice likovnih i literarnih radionica pri Zakladi Zajednički put i likovne radionice Prečko 50plus štićenicima Doma Trnje predstavit će svoje radove i održati poetski recital.

Odjel za odrasle
U ponedjeljak, 25. 4. u 18:00 sati
Čitanje kao prostor slobode
RADIONICA
Tijekom druge čitateljske radionice iz ciklusa U vlastitoj sobi čitamo odabrane ulomke književnih tekstova i raspravljamo o moći književnosti da nas promijeni i "otključa". Otvaramo li čitanjem prostor slobode? Sviđa li nam se odraz u književnom zrcalu?
Zainteresirane čitateljice pozivamo da odaberu svoj omiljeni „oslobađajući“ tekst: ulomak, citat, pjesmu, esej, pripovijetku ili roman, razmisle o trenutku u kojem su ga čitale i slobodno podijele svoje iskustvo čitanja s ostalim polaznicama.
Ulaz je slobodan i nisu potrebne predbilježbe, jednostavno dođite!

Odjel za odrasle
Moliereove komedije – prostor slobodne kritike društva
Izložba u povodu 400. godišnjice rođenja Jean-Baptistea Poquelina, francuskog komediografa.
Prije 400 godina u Parizu rođen je Jean-Baptiste Poquelin, francuski komediograf, glumac i redatelj. Svoje pravo prezime Poqueline promijenio je u Molière kako bi zaštitio oca od sramote što ima glumca u obitelji. Kao što su to često činili klasici i Molière je građu za svoje komedije crpio iz tuđih izvora, prvenstveno iz Plauta, Terencija, latinskih komediografa, te starih francuskih i suvremenih španjolskih tekstove, no riječ je o umjetnički potpuno novom književnom djelu. Ni kod jednog drugog komediografa ne osjeća se u tolikoj mjeri društvena uloga komedije kao kod Molièrea. Izrugivao je sebične, pohlepne, dvolične, silovite i izvitoperene karaktere koji su dobrim dijelom proizvod loše organiziranog društva. Poroke i mane svog vremena i društva ismijavao je da prokaže ljude onakvima kakvi jesu.
                                                                              Izvor: Šoljan, B. Pogovor: Molièrov sajam taštine. // Priče iz Molièrea. Zagreb: Prosvjeta, 1989. Str. 89-93.

Online kviz
Koliko znamo o Moliereu?

Odjel za djecu
Radionica
U petak, 22. 4. u 18:00 sati
Na drugoj strani svijeta: Djeca Titicace
Poželiš li katkad da ne moraš ići u školu? Milijuni djece na svijetu nažalost nemaju tu mogućnost. To su djeca koja se još dive omotu čokolade, dok im je omiljena igračka plastična boca s kukcem. Kako žive djeca na drugoj strani svijeta saznajte u edukativnoj radionici inspiriranoj dječjom putopisnom knjigom Jasena Boke.