Noć knjige u Knjižnici S. S. Kranjčevića

23.04.2020. - 04.05.2020. Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Odjel za djecu i mlade, Odjel za odrasle, Galerija Prozori
U četvrtak, 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige održava se deveta Noć knjige, posvećena aktualnoj temi promjene. Promjena je zahvatila i Noć knjige, koja će se po prvi puta održati u virtualnom svijetu.

Naša knjižnica se svojim programom priključila velikoj mreži virtualnih događanja. 
 
Program za djecu:
 
Kratka eko priča – animirana priča za predškolce
Ova kratka eko priča za djecu u kojoj su, kao mali obiteljski projekt, sudjelovali Irena, Antun i Jelena Derenčin, knjižničarka informatorica na Dječjem odjelu, kroz igru nas podsjeća na neke važne teme. Kako je naša Zemlja posebno mjesto, koliko je važno da o njoj dobro brinemo i kako to možemo činiti. Krhka i snažna u isto vrijeme, naša Zemlja treba i tvoju pomoć.
 
 
Program za odrasle:
 
Zoomiranje ljudi, knjiga, ideja – zoom razgovor
Promjena, promjena, glavna tema svakog proljeća, ali i ovogodišnje Noći knjige nikad nije tako rezonirala, kao sada, sa situacijom u društvu. Iako smo socijalno distancirani, potresom uznemireni i pozitivnim stavom prema situaciji koja nas je snašla okruženi, od novih druženja, iskustva i knjiga nismo odustali. Zoom aplikaciji hvala što nam je omogućila da se nađemo virtualno i protresemo teme koje nas opsjedaju. U Zoom razgovoru sudjeluju Lada Grdan, školska knjižničarka, Iva Zečević, psihologinja, Ana Pavlović, dizajnerica nakita, Domnana Hay, filmska producentica i Jasmina Rodić, urednica magazina Elle. Razgovor će s ovoliko raspričanih sugovornica pokušati moderirati Iva Lorković, informatorica Odjela za odrasle.
 
 
 
 
Knjiga na rezervaciji: Poštovani kukci i druge jezive priče – razgovor
Tko su kukci u jezivim pričama Maše Kolanović i koje probleme dotiče, kakva je razlika između blještavog američkog kapitalizma i onog domaćeg, koruptivno-primitivnog te kako izgleda život u New Yorku u doba korone saznat ćemo iz razgovora s Mašom Kolanović, književnicom i znanstvenicom.
Razgovor su vodile knjižničarke, informatorice na Odjelu za odrasle Irena Bekić i Sanja Milovac koje njime pokreću seriju intervjua Knjiga na rezervaciji osmišljenu kao mjesečno predstavljanje po jedne knjige domaćih pisaca i spisateljica.
 
 
Galerija Prozori
Ana Hušman: Biblioteka 0 Općenito / Shannon Mattern „Knjižnica kao infrastruktura“ prijenos uživo u 19 sati na https://www.youtube.com/channel/UCChiZ9YUDX96YLY8XDS_vig/playlists?view_as=subscriber         
U okviru projekta „Pustijerna", Ana Hušman čita tekst Shannon Mattern "Knjižnica kao infrastruktura" iz Biblioteke 0 Općenito, u prijevodu Marka Marasa. Autorica Shannon Mattern govori o knjižnici kao prostornoj infrastrukturi i njenoj transformaciji u vrijeme sve dubljeg prodora digitalizacije u sve sfere javnog i privatnog života te o nužnosti i odgovornosti knjižničara da njeguju kritički pogled na dominirajuću politiku tehnoloških inovacija i instrumentalizaciju stvaralaštva.
 
Biblioteka 0 Općenito  segment je projekta "Pustijerna", a preuzet je od skupine 0 UDK klasifikacijskog sistema koja obuhvaća opće ljudsko znanje. Biblioteka je osmišljena kao heterogena osnova za istraživanje, nagađanje, razvoj različitih metoda pristupa, razmjenu ideja i dijalog u okviru projekta „Pustijerna“.  Predviđeno je objavljivanje i javna izvedba devet tekstova.
Projekt  "Pustijerna" suradnički je projekt Ane Hušman, Ivane Meštrov, Dubravke Sekulić,  Marka Tadića i Ane Labudović. Nazvan je po arheološkom lokalitetu u staroj gradskoj jezgri Dubrovnika te istražuje transformacije javnog i stambenog prostora grada kroz vizure i figure onih za koje grad nije mišljen.
Projekt se realizira u suradnji Art radionice Lazareti, Galerije Prozori i Studija Pangolin. Podržava ga Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Grad Dubrovnik.