Noć knjige - važno je čitati

Ostalo 22.04.2020. - 04.05.2020. Knjižnica Augusta Cesarca, Ravnice Odjel za djecu i mlade
Ovogodišnju Noć knjige selimo u virtualno okruženje. Bez obzira na to želimo vam skrenuti pažnju na važnost čitanja i druženja s pisanom riječju. Bilo da se radi o djeci koja su samostalni čitači ili o najmlađima koji to tek trebaju postati, čitanje donosi mnoge dobrobiti. Ako djeca u najranijoj dobi postanu svjesna vrijednosti knjige, vrlo je izvjesno da će postati vrsni samostalni čitatelji. Glasno čitanje pomaže djeci povezati ono što vide, čuju i pročitaju, pomaže im proširiti vokabular i opće znanje, omogućuje upoznavanje s književnim jezikom čime pogoduje i boljem razumijevanju složenih rečeničnih struktura. Čitanjem se razvija dječja mašta, a u ovo vrijeme ograničenih mogućnosti kada smo većinom u svojim domovima, čitanje može poslužiti i kao izvrstan način zabave. U nastavku donosimo nekoliko poveznica na web stranice koje omogućuju besplatan pristup sadržajima za djecu i mlade.

HARRY POTTER AT HOME - https://www.wizardingworld.com/collections/harry-potter-at-home
Iako ova web stranica ne omogućuje pristup svim nastavcima knjiga o malom čarobnjaku, ovo je pravo mjesto za sve ljubitelje Harry Pottera. Na ovoj platformi mogu se pronaći brojni kvizovi, zagonetke, virtualne izložbe i magični trikovi. Dostupni su kratki tekstovi autorice J. K. Rowling koji otkrivaju nepoznate detalje o čarobnjačkim obiteljima, mjestima i predmetima. Kao i stepenice u Hogwartsu, ova stranica odvodi čitatelja na različite strane čarobnjaštva.

IBIS GRAFIKA - https://www.ibis-grafika.hr/shop/2020/04/ostanite-doma-i-citajte-knjige-ibis-grafike/
Ibis grafika omogućila je pristup e-knjigama iz projekta Naša mala knjižnica, koje su prilagođene za školski i predškolski uzrast. Popis knjiga dostupan je na poveznici, a Ibis grafika poručuje: ‘’Ne šećite ako ne morate! Zarazite se čitanjem!’’

INTERNATIONAL CHILDREN'S DIGITAL LIBRARY - http://en.childrenslibrary.org/
Riječ je o besplatnoj online knjižnici koja sadrži digitalizirane dječje knjige na 59 jezika, među kojima je i hrvatski. Namijenjena je djeci od 3 do 13 godina. Knjige se odabiru prema kriteriju kvalitete i primjerenosti. Dostupne su na izvornom jeziku s dozvolom autora ili izdavača za korištenje autorskog djela. Mogu se pretraživati prema zemlji, jeziku, dužini, ciljanoj dobi, sadržaju, a za naprednije korisnike omogućeno je i napredno pretraživanje. Svaki se korisnik može registrirati kako bi spremio postavke pretraživanja i omiljene knjige. Među djelima dostupnih na hrvatskom jeziku našle su se pojedine priče Ivane Brlić Mažuranić, slikovnice Andree Petrlik Huseinović, kao i poznati i mnogima omiljen roman ’’Koko i duhovi’’.
 
KORAK PO KORAK - http://www.korakpokorak.hr/hr/e-slikovnice/113
U sklopu programa ‘’Krenimo zajedno’’ Pučko otvoreno učilište ‘’Korak po korak’’, u suradnji s UNICEF Hrvatska, razvilo je tri elektroničke slikovnice na hrvatskom jeziku. Moguće ih je pregledati u internet pregledniku, ali i preuzeti na računalo. ‘’Bursunsul i Paskualina’’ je priča o pravom prijateljstvu, ‘’Dora i naočale’’ uči kako prihvatiti različitosti, dok ‘’Naranče za sve’’ pokazuje kako se velikodušnost uvijek nagradi.

OXFORDOWL - https://home.oxfordowl.co.uk/
Platforma koja nudi dvije opcije. Oxford Owl for School sadrži nastavne materijale (audio i video zapise te e-knjige) i namijenjena je učiteljima. Oxford Owl for Home nudi besplatnu podršku djeci za učenje kod kuće koja uključuje edukativne aktivnosti i igre te besplatnu e-knjižnicu namijenjenu djeci od 3 do 11 godina.
 
PLANET ZOE - https://www.planetzoe.hr/koronavirus-knjizica-za-djecu.html
Ova ilustrirana knjižica mali je priručnik za djecu od 5 do 11 godina, koji objašnjava situaciju s koronavirusom i životnim promjenama koje se događaju. Dostupna je za besplatno preuzimanje, a ilustrator je Axel Scheffler - jedan od najpoznatijih dječjih ilustratora.

STORYLINE ONLINE - https://www.storylineonline.net/
Ova nagrađivana web stranica prenosi videozapise proslavljenih glumaca koji čitaju dječje knjige. Videozapisi su na engleskom jeziku, a svaki je obogaćen ilustracijama iz slikovnica. Dostupno je preko pedeset naslova, a između ostalih tu se našla Priča o Petru Zecimiru, Kraljevska pusa i Riba duginih boja te priča o jednom lavu koji je odlučio posjetiti knjižnicu.
 
STORYNORY - https://www.storynory.com/
Na ovoj stranici besplatno je dostupno preko 600 audio priča za djecu koje čitaju profesionalni glumci. Kao posebnost ovog podcasta možemo izdvojiti zbirku grčkih mitova, a odnedavno i seriju priča koje pokrivaju povijest antičke Grčke, Perzije, Lidije i Egipta. Osim audio zapisa dostupan je i tekst pa djeca lakše mogu pratiti priču, a moguće je i prevesti ga na druge jezike, kao i poslušati značenje određenih fraza.