Novela od Stanca

Izložba 12.10.2019. - 15.11.2019. Dječja knjižnica Marina Držića Galerija Vidrica
Povodom 60. obljetnice Dječje knjižnice Marina Držića postavljena je izložba originalnih ilustracija Dubravka Kastrapelija za strip Novela od Stanca.
Više od pola tisućljeća nakon što je 1551. godine objavljena u knjizi Pjesni Marina Držića ujedno stavljene s mnozim druzim lijepim stvarmi, Novela od Stanca dobila je svoje prvo cjelovito strip izdanje s detaljnim rječnikom koje potpisuje umjetnik ilustrator Dubravko Kastrapeli. Tako je Novela od Stanca postala pravi primjer približavanja stripoljupcima, ali i svima onima koji su skloni nešto drugačijim oblicima upijanja klasika”, stoji u predgovoru Anite Ruso. Najkraće Držićevo djelo, pisano dvostruko rimovanim dvanaestercem u sedam prizora koje čini sveukupno 316 stihova, prema riječima talijanista i držićologa Frane Čalea stilski je najčistije i možda najsavršenije djelo tog plodnog stvaratelja.
U prvom Držićevom djelu pretočenom u strip nijedan od tih stihova nije ni skraćen ni izbačen. Dubravko Kastrapeli je “majstorski likovno izrazio baš svaku situaciju koju je Držić stavio u stih. Jaki kolorit čistih boja nositelj je dinamičnosti crteža koji je nepretenciozno šaljiv, kako Držićev tekst i nalaže, a u svojoj karikaturalnosti dovoljno je precizan da se u njemu ogledavaju sve glavne karakteristike Vidrinih protagonista.
Kastrapeli se kao ilustrator Držićevih djela iskazao već nekoliko puta. Njegove su ilustracije bile izlagane u Dječjoj knjižnici Marina Držića u Zagrebu 2011. godine i u Domu Marina Držića u Dubrovniku 2013., potom 2015. godine kada je uz Držićeve likove izložio i likove iz Cervantesovih djela. Ilustrirao je i interaktivnu bojanku-slikovnicu Novela od Stanca namijenjenu djeci vrtićke dobi i osnovcima.

http://mimladi.hr/kultura/novela-od-stanca-u-stripu/