Novi život, nova nada

Izložba 26.11.2021. - 10.01.2022. Knjižnica Knežija
Božićne jaslice stoljećima su se koristile da bi ispričale priču o rođenju Isusa Krista. Nekada su se jaslice radile od gline i drveta, a danas od svih dostupnih materijala. Prema zapisima, prve jaslice djelo su svetoga Franje Asiškoga (1223.godine). No to nisu bile napravljene, nego žive jaslice. Bez obzira je li riječ o živim ili napravljenim jaslicama – crkvenim, narodnim, tradicijskim ili suvremenim – činjenica jest da su božićne jaslice, simbol novoga života i nove nade, tradicija koja se održala stoljećima.

Bilješke o autoricama

Blanka Salkić rođena je 1953. god. u Osijeku. Školovala se i živi u Zagrebu. Zbog znatiželje priključila se keramičkoj radionici koja je djelovala pri Zakladi „Zajednički put” i tamo stekla osnovna znanja, koja sada uz pomoć vrsnih keramičara usavršava. Druga ljubav joj je slikanje. Uz mentorstvo Ingeborg Crnogaj, vrsne akvarelistice, te zahvaljujući tečajevima pod vodstvom akademskih slikarica Olene Sokolovske i Aleksandre Gorete svladala je i tehnike slikanja uljem i akrilom. Imala je nekoliko samostalnih i grupnih izložbi.

Jasna Perica rođena je 1951. god. u Zagrebu. S odlaskom u mirovinu posvetila se aktivnostima koje nije uspjela realizirati za vrijeme rada: izradi nakita, fotografiji, a zatim i keramici s uključenjem u rad keramičke radionice pri Zakladi „Zajednički put”. Novo vrijeme nosi nove izazove pa se trenutačno uz izradu nakita uključila i u rad likovnih radionica organiziranih kroz projekt „Oboji dan“ u organizaciji Udruge Pozor. Svoje je radove izlagala na mnogim grupnim izložbama.

Gordana Boljkovac rođena je 1951. god. u Zagrebu. Diplomirala je na Ekonomskom fakultetu. Tijekom studija samostalno se i rekreativno bavila obradom gline. S odlaskom u mirovinu uključila se u rad keramičke radionice Zaklade „Zajednički put”, gdje su nastali prekrasni radovi, koje je grupno izlagala s ostalim članicama. Uspješno se bavi i slikanjem.

Ingeborg Crnogaj rođena je 1952. god. u Zagrebu. Slikanje je usavršavala u Waldorfskoj školi kod prof. Jagode Fiolić. Učila je i kod pok. prof. Žezline. Prvo izlaganje radova imala je na Sajmu cvijeća daleke 1981. god. u Zagrebu. Nakon toga uslijedile su na desetine samostalnih i grupnih izložbi. S odlaskom u mirovinu nastavila se aktivno baviti slikanjem, a usto je i voditeljica radionice akvarela pri Zakladi „Zajednički put” i Gerontološkog centra Zagreb-Trešnjevka.