Novozagrebačka tribina

Tribina 17.06.2021. | četvrtak Knjižnica Vjekoslava Majera Početak događanja: 18:00 Ivana Bodrožić, Diana Matulić
Ivana Bodrožić rođena je 1982. godine u Vukovaru, Opću gimnaziju pohađala je u Zagrebu, a magistrirala na Studiju filozofije i kroatistike na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Za zbirku poezije Prvi korak u tamu (2005.) ovjenčana  je nagradom Goran za mlade pjesnike te nagradom Matice hrvatske Kvirin za najboljeg mladog pjesnika do 35 godina. Pjesme su joj prevedene na mnoge europske jezike te su ušle u i antologije suvremenog hrvatskog pjesništva Utjeha kaosa Miroslava Mićanovića i u Drugom stranom Damira Šodana. Za roman Hotel Zagorje (2010.) dobila je  nagradu Josip i Ivan Kozarac, Kočićevo pero te Kiklop za najbolje prozno djelo u 2010. godini. Godine 2012. izišao je njemački prijevod tog romana u uglednoj izdavačkoj kući Hanser te u francuskoj Acte Sud. Roman je preveden i na srpski, slovenski, češki, makedonski, turski i danski jezik. Prema motivima istoimenog romana nastala je i kazališna uspješnica „Hotel Zagorje“ u Gradskom kazalištu Gavella kao autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić s izvrsnom Dijanom Vidušin u glavnoj ulozi. Predstava je 2020. godine doživjela trijumf na dodjeli nagrada Hrvatskog glumišta gdje je proglašena za najbolju predstavu. Prema istom djelu, kao koscenaristica, Ivana Bodrožić je zajedno s nagrađivanom bosanskohercegovačkom redateljicom Jasmilom Žbanić napisala scenarij za igrani film. Dobitnica je Večernjakove nagrade Ranko Marinković (2. mjesto) za najbolju kratku priču u 2011. godini.
Ostala djela: kratka priča Pričaj mi o tome (izašla u Jutarnjem listu), pjesničke zbirke Prijelaz za divlje životinje, In a sentimental mood, zbirka kolumni Za što sam se spremna potući, zbirka priča 100% pamuk te romani Rupa i Sinovi, kćeri.
Pisala je kolumne za Večernji list te za regionalno izdanje časopisa Rolling Stone. Vodi radionice kreativnog pisanja u Centru za kreativno pisanje.