O rjabina, rjabinuška...

Izložba 02.09.2019. - 30.09.2019. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Matrjoška ili babuška je drvena lutka na rasklapanje unutar koje se nalazi nekoliko njezinih "kćeri". Ime je dobila po ženskom imenu Matrjona (matuška, majka). Stavljanje figurica jedne u drugu simbolizira plodnost i neprekidno trajanje. Prva ruska matrjoška pojavila se krajem 1890-ih. Njezini tvorci bili su tokar Vasilij Zvjozdočkin i umjetnik Sergej Maljutin. Od sredine 1930-ih počinje tvornička proizvodnja matrjoški zahvaljujući kojoj matrjoška postaje glavni suvenir Rusije. Izrađuju ih od drveta breze, johe, jasena, ali najčešće od lipe. Najveći set matrjoški sastoji se od 51 lutkice veličine od 3 mm do 54 cm.
Hohloma je jedna od najpopularnijih tehnika oslikavanja drvenih posuda te ostalih uporabnih predmeta. Seljani su za dugih zima, kad je bilo manje posla na zemlji, počeli izrađivati drveno posuđe i oslikavati ga najčešće zlatnom, crvenom, crnom i zelenom bojom. Na posudama se nalaze motivi biljaka i životinja sa mnogo vitičastih uzoraka ukrašenih bobicama i listićima.
Gželj je tehnika oslikavanja na sjajnoj bijeloj podlozi u svijetlo i tamno plavim tonovima. Koristi se za oslikavanje keramike, odjeće i interijera. Motivi su ruski narodni ornament, biljke, prizori iz svakodnevnog života, godišnja doba...