O slikama i pričama: Dominik Vuković i Marija Ott Franolić

Susret 10.10.2024. | četvrtak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 18:30 Galerija Prozori
Kako nastaju ilustracije Dominika Vukovića i zašto se s grafike prebacio na ilustraciju? Koja je za njega razlika između slikarstva i ilustracije? Koje vizualne umjetnike sam prati, tko mu je bio uzor u mladosti, što su za njega dobre knjige i slikovnice i što ga inspirira na stvaranje? O ovim i brojnim drugim temama s ilustratorom Dominikom Vukovićem razgovarat će književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić.

Razgovor se odvija u sklopu programa Razgovori u Prozorima: Slikovnica kao medij na razmeđi umjetnost i učenja koji se odvija u suradnji Galerije Prozori s portalom Moderna vremena. Program proizlazi iz prvotnog koncepcijskog i izložbenog usmjerenja Galerije Prozori prema izlaganju ilustracije te s vremenskim odmakom propituje odnos slike i teksta u mediju slikovnice u suvremenom kontekstu, s naglaskom na njihovom umjetničkom, kritičkom i aktivirajućem potencijalu.


 
Dominik Vuković rođen je u Zagrebu 1990. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna 2009. i iste godine upisao Akademiju likovnih umjetnosti, smjer grafika. Na trećoj godini studija dospio je u klasu Svjetlana Junakovića, gdje se upoznao s primijenjenom grafikom i ilustracijom. Završio je Akademiju u Junakovićevoj klasi 2015. Sudjeluje na mnogim likovnim kolonijama i radionicama. Izlagao je na nekoliko grupnih izložbi i četiri samostalne, od kojih se ističe samostalna izložba u Laubi Hahari i žabe, gdje je predstavio seriju crvenih crteža o djetinjstvu i odrastanju. Dobitnik je prve nagrade za vizualno rješenje plakata Dana poljskog suvremenog filma 2013. Na međunarodnoj izložbi minijatura 2014. u gradu Zaprešiću osvojio je treću nagradu. Radio je i na pjesničko-grafičkoj mapi Ljudi su glazbala s hrvatskim pjesnikom Miljenkom Muršićem 2017. Sudjelovao je na značajnoj umjetničkoj rezidenciji AIR Krinzinger u Istri u mjestu Kuberton. Radove iz Kubertona izlagao je na grupnim izložbama u Novigradu i Beču. Nakon diplome djelovao je u kolektivu Space Shuttle s Klarom Rusan i Martinom Hrastićem. Surađivao je s kolektivom Pimp my Pump u ateljeu ulične umjetnosti Lapo-Lapo i tamo se upoznao s izradom murala. Surađuje s hrvatskim izdavačkim kućama Fraktura, V.B.Z., Albatros i Mala zvona. Ilustrirana novela Dugog putovanja cilj (Mala zvona, 2019.) njemačkog autora Michaela Endea i slikovnica hrvatskog pisca Zorana Ferića San ljetne noći uvrštene su među 25 najljepše oblikovanih naslovnica 2019. u Hrvatskoj prema izboru Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Za autorsku slikovnicu Svjetlana i sni o letu (Mala zvona, 2020.) dobio je nagradu Grigor Vitez. Živi i radi kao freelance ilustrator, grafičar i slikar u Zagrebu, a od 2019. radi kao vanjski suradnik na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na grafičkom odsjeku.

Marija Ott Franolić - nezavisna književna kritičarka i teoretičarka, doktorirala na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Teorijski se bavi povezanošću čitanja, mišljenja i empatije. Bila je članica Povjerenstva za izradu Nacionalne strategije poticanja čitanja pri Ministarstvu kulture. Vodi projekte poticanja čitanja i drži predavanja o važnosti čitanja po knjižnicama i vrtićima diljem Hrvatske. Na portalu Moderna vremena pokrenula je stalnu rubriku Preporuke kvalitetnih slikovnica. U knjižari Fraktura vodi čitateljsku radionicu Kabinet čuda. S Andom Bukvić Pažin napisala je knjigu Velika važnost malih priča: zašto i kako čitati djeci (Naklada Ljevak, 2023.). Piše književni blog Tekstovnica.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Gradski ured za kulturu Grada Zagreba.