O slikama i pričama: Hana Tintor i Marija Ott Franolić

Susret 20.03.2024. | srijeda Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 18.30 h Galerija Prozori
Kako nastaju skicolike ilustracije Hane Tintor? Kako ilustrira slikovnicu, kako strip, koliko joj je vremena trebalo za animirani film, čemu su je naučili animirani spotovi te koji joj je najdraži medij za stvaranje? Kako je sport počeo utjecati na njezin pristup ilustraciji? Što je za nju dobra slikovnica i što ju najviše inspirira za nastanak novih ilustracija?
O ovim i brojnim drugim temama razgovarat će ilustratorica Hana Tintor i književna kritičarka i teoretičarka Marija Ott Franolić.







Hana Tintor je ilustratorica i animatorica. Diplomirala je vizualne komunikacije na Studiju dizajna u Zagrebu, a zatim i ilustraciju u Cambridge School of Art (Anglia Ruskin, Cambridge, UK). Ilustrirala je slikovnice, oslikavala vanjske zidove i zidove interijera, dizajnirala i režirala kratke animirane filmove, a ovih dana upravo završava svoj prvi strip.
 
Marija Ott Franolić je književna kritičarka, teoretičarka i urednica, s Andom Bukvić Pažin je napisala knjigu "Velika važnost malih priča: zašto i kako čitati djeci".
 
Vizual: Hana Tintor
 
----------------
O PROGRAMU

Ovo je drugi razgovor u sklopu programa "Razgovori u Prozorima: Slikovnica kao medij na razmeđu umjetnosti i učenja" koji se odvija u suradnji Galerije Prozori s portalom Moderna vremena. Program proizlazi iz prvotnog koncepcijskog i izložbenog usmjerenja Galerije Prozori prema izlaganju ilustracije te s vremenskim odmakom propituje odnos slike i teksta u mediju slikovnice u suvremenom kontekstu, s naglaskom na njihovom umjetničkom, kritičkom i aktivirajućem potencijalu.
U svijetu u kojem vizualnost premrežuje svakodnevicu, kvalitetne slikovnice doprinose razvoju estetike, kritičkog mišljenja i kritičkog gledanja od najranije dobi, pružajući temelj za razumijevanje i istraživanje slika i vizualnih ekosustava kojima smo okruženi. Iako je slikovnica kao medij već neko vrijeme u fokusu izdavaštva, velika izdavačka produkcija nije nužno u korelaciji s kvalitetom objavljenih slikovnica. Stoga nas zanimaju oni primjeri slikovnica i autorskih opusa koji umjetničku vrijednost pretpostavljaju komercijalnoj uspješnosti, otvarajući put prema razumijevanju svijeta i vlastitog mjesta u njemu kroz umjetnost. U razgovoru s autorima u susretima uživo i u formi intervjua u sklopu portala Moderna vremena, želimo uvesti u fokus vizualni aspekt slikovnice, njegovo preplitanje s tekstom i aktiviranje različitih tema i pitanja koje slikovnice otvaraju kroz tekst i sliku bez cenzure. U suodnosu teksta i ilustracije, kojim se umjesto konačnih odgovora potiče postavljanje pitanja, otvaraju nove vizure, stvari sagledavaju iz različitih i neočekivanih uglova, otvaraju se novi prostori znanja i načini učenja, šire se svjetovi. Ujedno, polazeći od vizualnog aspekta slikovnica, u fokus se uvode i njezin kritički, problemski, izvedbeni i društveni potencijal, pri čemu teorijsko uporište proizlazi iz književne teorije, kritičkog knjižničarstva i likovne umjetnosti.

Autorice koncepcije su književna kritičarka i teoretičarka dr. sc. Marija Ot Franolić i voditeljica Galerije Prozori, Petra Dolanjski Harni.

Program podržava Ministarstvo kulture i medija RH i Gradski ured za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo Grada Zagreba.