Od pupoljka do cvatnje

Izložba 25.03.2022. - 25.04.2022. Knjižnica Knežija
Cvijeće, u brojnim kompozicijskim varijantama, središnja je tematska odrednica ove likovne izložbe, koja govori jezikom boje, čime kolorizam slikarice Katarine Knezović dolazi do umjetničkog izričaja. Svojim slikama Katarina Knezović podcrtava ljepotu koja nas okružuje, bilježeći kistom i bojama trenutke koji se više nikada neće ponoviti. Osobito zelene, cvjetne trenutke. 
Slikarica naglašava inspirativnu i motivirajuću notu svakog djelića prirode, koja je istinski potrebna svakom čovjeku. Motivi su, baš kao i naše okružje, različiti, a u njih su utkane emocije i promišljanja o opipljivoj ljepoti kao bogatstvu i kruni svega dobroga, kojemu treba dopustiti upliv u dušu, koja u protivnom ostaje ili prazna ili ispunjena tamom. Stvarajući svoj izdvojeni svijet u okviru onoga u kojemu jesmo, Katarina Knezović ukazuje na neraskidivu povezanost čovjeka i prirode, na njihovo jedinstvo. Svaka je slika čitanje ljepote koja nas okružuje, koju valja cijeniti i njegovati jer je odnos prema prirodi ekvivalent odnosa prema samome sebi.

Katarina Knezović članica je Hrvatskog likovnog društva, Hrvatske udruge likovnih amatera i Kulture snova. Volontira u Zakladi Zajednički put. Kreativnim radom bavi se niz godina, a slikarstvu se intenzivno posvećuje od 2012. godine. Iza sebe ima 18 samostalnih izložbi i više od 40 skupnih. Slikaričina omiljena tema, kojoj se redovito vraća, je priroda. Od tehnika najčešće koristi akril na platnu i enkaustiku, a slika i u drugim tehnikama.