Od titraja do doživljaja

Predstavljanje knjige 30.11.2022. | srijeda Knjižnica i čitaonica Bogdana Ogrizovića Početak događanja: 13.00 sati Davor Rocco

Knjiga "Od titraja do doživljaja: Zvuk u suvremenom okruženju" namijenjena je svima onima koji se na bilo koji način bave zvukom, ali i onima koje naprosto zanima uloga zvuka u svakodnevnom životu. S težištem na umjetnosti, no sagledavajući temu iz više aspekata, autor istražuje povijest razvoja tehnologije i medija te nastoji pojasniti situaciju u kojoj se danas nalazimo.

Kao poticaj na razmišljanje, ovaj rad upozorava na mnoge negativne trendove i sve veći nemar uzrokovan zlouporabom tehnologije, stvorenim prividom da je sve lako i jednostavno. Intencija autora nije širenje skepse, već poziv na aktivniji odnos prema bogatstvu ponuđenih mogućnosti.

Davor Rocco


Sustavno tematiziranje zvuka kao samostalnog fenomena i ujedno integriranog u svekoliku sinergetsku (kreativnu pa i umjetničku) manipulaciju na radiju, televiziji, filmu, "svim novo-medijskim" i performativnim umjetničkim djelima - izrazito je relevantna i nezaobilazna tema kojoj ova knjiga posvečuje dostatnu pažnju.

Pisana je zavidnom jasnoćom i razlaže probleme metodološki sustavno od najjednostavnih do najsloženijih formi grupiranja zvučnosti i njene interpolacije, odnosno integracije s fenomenima slike, pokreta, glume.

Osnovna ciljna skupina svakako su studenti, ali nije zanemariva mnogobrojna skupina profesionalaca bez adekvatnog stručnog obrazovanja, koji već rade na televizijskim postajama, nacionalnim radio postajama, postprodukcijskim tonskim/zvučnim studijima za snimanje, obradu i design zvuka i glazbe.

S obzirom na to da je tematika zvuka (klasifikacija, registracija, snimanje, manipulacija) u stručnoj literaturi na našem jeziku krajnje nedostatno obrađena, da ova knjiga doprinosi sustavnom obrazovanju i zaslužuje status knjige od interesa (za našu umjetničku, kulturnu, znanstvenu, ali i opću zainteresiranu publiku, op. ur.).

(iz recenzije, Bruno Gamulin) / mvinfo.hr