Oni//They

Izložba 15.11.2021. - 30.11.2021. Knjižnica Novi Zagreb Odjel za odrasle Festival suvremenog židovskog filma Zagreb, UNHCR Hrvatska, JRS
Stanko Herceg
Od 15. do 30. studenoga 2021. na Odjelu za odrasle Knjižnice Novi Zagreb gostuje izložba "Oni//They" nastala u produkciji Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb, pod pokroviteljstvom UNHCR-a Hrvatska te u partnerstvu s Isusovačkom službom za izbjeglice.

Festival tolerancije – JFF Zagreb izrastao je iz Festivala židovskog filma kao jedinstvena kulturno-edukativna platforma koja se održava kontinuirano posljednjih petnaest godina u Zagrebu i diljem Hrvatske. Svojim programima potiče publiku na promišljanje i stvaranje tolerantnijeg društva trudeći se otvoriti dijalog između suprotstavljenih strana i doprinijeti razvoju društveno zdravijeg okruženja.

Festival je krenuo s idejom o podizanju svijesti i održavanju kolektivnog sjećanja na holokaust kroz filmove i osobna svjedočanstva iskustava iz logora donedavnog predsjednika Festivala i dvostrukog Oskarovca, Branka Lustiga. Osluškujući potrebe društva prezentirane su teme koje mogu i trebaju omogućiti zajedničko bolje sutra. Upozorilo se na problem rasizma, diskriminacije, ksenofobije, homofobije i govora mržnje, kao i pitanje izbjeglica i njihove integracije u društvo. Pored navedenog kontinuirano se poseban naglasak stavlja na važnost prihvaćanja i poštivanja različitosti te temeljnih načela jednakosti i pravednosti. Pripremajući programske sadržaje Festival tolerancije – JFF Zagreb vođen je idejom zajedništva, jedinstvenog jezika umjetnosti, predstavljajući publici inspirativna djela koja se bave ključnim temama kao što su pitanja ljudskih prava, spola, roda, rase, društvenog statusa, ali i politike, kao i ona intimna djela koja naglašavaju teme iz života pojedinca i koje su bliske većini publike i gostiju Festivala.

U 2019. godini napravljen je iskorak osmišljavanjem i organiziranjem fotografske izložbe "Oni//They". Unatoč malom organizacijskom timu procijenjeno je kako se radi/zbog što većeg učinka i autentičnosti projekta popratnim programima poput izložaba treba pristupiti u kontekstu vlastite zajednice i oslanjajući se na domaće autore. Od četvero cijenjenih hrvatskih fotografkinja i fotografa različitih generacija (Stanko Herceg, Mare Milin, Ana Opalić, Ivan Posavec) naručeni su portreti četvero izbjeglica i potom su u sklopu Festivala tolerancije izloženi u travnju 2019. na zagrebačkim trgovima: Trg bana Jelačića, Trg kralja Tomislava, Trg Petra Preradovića i Trg Republike Hrvatske.

Riječ je o pop-up fotografskim instalacijama na kojima su se putem velikih kubusa smještenih u javni prostor prikazali portreti pojedinaca. Na jednom kubusu bila su prikazana četiri portreta jedne osobe, izbjeglice, kako je viđena i fotografirana od strane četiri različita fotografa. Kubusi su bili ograđeni žičanom ogradom, postavljenom dovoljno blizu da se fotografije vide, no ako je promatrač htio saznati nešto više i/ili pobliže o prikazanim portretima – ograda je to onemogućavala. Tijekom trajanja samog Festivala tolerancije ograda se uklonila i promatračima-prolaznicima omogućio se pristup informacijama o fotografijama.

Bez informacija o identitetu uronjenom u različite kontekste koji se iščitavaju iz različitih fotografija istih “modela” kod promatrača se potencira osjećaj nesigurnosti. Tko je osoba koja se vidi na fotografijama? Je li ona stranac, je li iz Hrvatske? Zašto je ograđena i gdje su vrata na toj ogradi? Upravo naslov projekta, “Oni // They”, sugerira prostor na kojem se mogu pronaći odgovori na ta pitanja. Korištenjem zamjenice “oni” naglašava se različitost, granica između promatrača i promatranog. Zamjenica “oni” u svakodnevnom razgovoru upotrebljava se i u okolnostima kada se ti “oni” ne žele imenovati, kada se “njima” ne želi čak ni na verbalnoj razini baviti.

Izložba je sada prilagođena za izlaganje u manjim prostorima te gostuje po cijeloj Hrvatskoj kako bi širila poruku tolerancije, poštivanja i prihvaćanja različitosti, a sve u svrhu stvaranja otvorenog, tolerantnog društva.

MODELI: Mehdi, Kafieh, Safaa, Tony
FOTOGRAFI: Stanko Herceg, Mare Milin, Ana Opalić, Ivan Posavec
VODITELJICA PROJEKTA: Nataša Popović
AUTOR KONCEPTA: Hrvoje Pukšec
STRUČNA SAVJETNICA: Katarina Juras
KOORDINATORICA: Maria Antić