Oni//They

Izložba 14.01.2022. - 28.02.2022. Dječja knjižnica Marina Držića
Tko su “oni”? I tko smo “mi”?
Odgovor na ta pitanja možete pronaći u sklopu izložbe u Dječjoj knjižnici Marina Držića. Fotografije prikazuju portrete pojedinaca, koje su fotografirali različiti fotografi tj. fotografkinje. Fotografije su to s 13. festivala tolerancije iz 2019. godine.
Prikazana su četiri portreta jedne osobe, izbjeglice/migranta, kako je viđena i fotografirana od strane četiri različita fotografa.
Bez informacija o identitetu i uronjenom u različite kontekste koji se iščitavaju iz različitih fotografija istih “modela” kod promatrača se potencira osjećaj nesigurnosti. Tko je osoba koja se vidi na fotografijama?

PRODUKCIJA: FESTIVAL SUVREMENOG ŽIDOVSKOG FILMA ZAGREB
 


POKROVITELJSTVO: UNHCR Hrvatska
UNHCR (akronim od engl. United Nations High Commissioner for Refugees), UN-ov visoki povjerenik za izbjeglice, sa sjedištem u Ženevi. Utemeljila ga je 1951. Opća skupština UN-a kao sljednika Međunarodne organizacije za izbjeglice (International Refugee Organisation – akronim IRO), radi zakonske i političke zaštite izbjeglica do trenutka njihova povratka u matičnu domovinu iz koje su izbjegli ili bili prognani posljedicom II. svjetskog rata, ili do nastanjivanja u nekoj drugoj državi. UNHCR svakome kome je to potrebno nastoji osigurati korištenje prava na azil i pronalaženje sigurnog utočišta u drugoj državi, uz mogućnost dobrovoljnog povratka kući, lokalne integracije ili preseljenja u treću zemlju. U mandat UNHCR-a također ulazi pružanje pomoći osobama bez državljanstva.
Ured visokoga povjerenika UN-a za izbjeglice dobio je Nobelovu nagradu za mir 1954. i 1981.
 
PARTNERSTVO: Isusovacka služba za izbjeglice. Isusovačka služba za izbjeglice je neprofitna humanitarna udruga čije je poslanje pratiti, služiti i zagovarati prava izbjeglica i drugih nasilno raseljenih osoba. Udruga je dio mreže međunarodne humanitarne organizacije Jesuit Refugee Service (JRS) osnovane 1980. godine.
 
MODELI: Mehdi, Kafieh, Tony
FOTOGRAFI: Stanko Herceg, Mare Milin, Ana Opalić, Ivan Posavec
VODITELJICA PROJEKTA: Nataša Popović
AUTOR KONCEPTA: Hrvoje Pukšec
STRUČNA SAVJETNICA: Katarina Juras
KOORDINATORICA: Maria Antić
UREDNICA PUBLIKACIJE: Gordana Kolanović Roško
TAJNICA: Irena Vergani
DIZAJN: Babaja Branding & Design Consultancy d.o.o.