Oni // They - izložba u produkciji Festivala suvremenog židovskog filma Zagreb

Izložba 05.04.2022. - 29.04.2022. Knjižnica Vjekoslava Majera
Fotografije su prvi puta izložene na 13. Festivalu tolerancije 2019. u Zagrebu.
Četiri različita fotografa, Stanko Herceg, Mare Milin, Ana Opalić i Ivan Posavec portretirala su istu osobu, izbjeglicu/migranta.
Bez informacija o identitetu osobe, izložba pokušava odgovoriti na pitanje tko su „oni”, a tko smo to „mi”?

„Gradovi su mjesta preplavljena gotovo isključivo drugima, „njima“. (...)
Ljudi su napuštali ognjišta i hrlili u industrijska središta. Tamo su jedino sretali strance. I zajedno s tim strancima stvorili društvenu infrastrukturu koju danas zovemo nacijom. Nije li paradoksalno da se danas „njih“, imigrante, proglašava prijetnjom naciji, kada je sama nacija prepuna stranaca. Niti jedan pripadnik nacije neće biti u stanju upoznati sve pripadnike nacije, oni će zauvijek ostati stranci. (...)

Pa zašto onda „oni“ ne mogu postati „naši“ stranci? Gdje je taj moment, taj trag razlike koji će ih zauvijek držati podalje od nas?  (...)
Nisu li tijekom povijesti u nekoliko navrata raznovrsni režimi pokušali uspostaviti biološki temelj nacije kako bi „objektivno“ isključili „njih“? I niti jedan od tih pokušaja nije uspio, ali je bez obzira na to iza sebe ostavio žrtve, znakove vlastitog straha.
Možda smo odviše brzo zaboravili što je motor genocida, nemogućnost pristajanja na vlastitu nekompletnost i fragilnost i okrivljavanje drugog za takvo stanje...”
( iz uvodnika dr. sc. Tomislava Pletenca)

MODELI: Mehdi, Kafieh, Safaa, Tony
FOTOGRAFI: Stanko Herceg, Mare Milin, Ana Opalić, Ivan Posavec
VODITELJICA PROJEKTA: Nataša Popović
AUTOR KONCEPTA: Hrvoje Pukšec
STRUČNA SAVJETNICA: Katarina Juras
KOORDINATORICA: Maria Antić

Izložba Oni // They je producirana i organizirana pod pokroviteljstvom UNHCR-a Hrvatska i u suradnji s Isusovačkom službom za izbjeglice.

Izložba je sada prilagođena za izlaganje u manjim prostorima i spremna je na put po cijeloj Hrvatskoj kako bi širila poruku tolerancije, poštivanja i prihvaćanja različitosti, a sve u svrhu stvaranja otvorenog, tolerantnog društva.