Oni // They

Izložba 14.01.2021. - 13.02.2021. Knjižnica Kustošija
Izložba “Oni // They” pokušaj je odgovora na pitanja “Tko su oni?”, “I tko smo mi?”, kroz fotografije nekih od najznačajnijih hrvatskih autorica i autora: Stanka Hercega, Mare Milin, Ane Opalić i Ivana Posavca.

“Oni // They” su ljudi kojima su “oduzeti” njihovi identiteti zbog životnih nedaća koje su ih zadesile kao što je to primjerice izbjegličko iskustvo. “Izbjeglice bježe od oružanih sukoba, progona i teških povreda ljudskih prava. Često bježe ostavljajući iza sebe sve što imaju. Njihova integracija u društva koja im osiguravaju zaštitu je proces koji traje i koji u sebi sadrži pravnu, ekonomsku, socijalnu i kulturološku dimenziju. To je proces koji iziskuje angažman i izbjeglice i društva koje ga prihvaća”, ističe Giuseppe Di Caro, predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj.

Cilj izložbe je prikazati portrete izbjeglica kao pojedinaca te njihove osobne identitete i životne priče, širiti poruku tolerancije, poštovanja te prihvaćanja kulturne različitosti s ciljem stvaranja otvorenog i tolerantnog društva.

Izložba je premijerno bila postavljena na zagrebačkim trgovima u sklopu 13. Festivala tolerancije 2019. godine.

Produkcija: Festival suvremenog židovskog filma  
Pokroviteljstvo: UNHCR Hrvatska
Partnerstvo: Isusovačka služba za izbjeglice
Modeli: Mehdi, Kafieh, Safaa, Tony
Fotografi: Stanko Herceg, Mare Milin, Ana Opalić, Ivan Posavec
Voditeljica projekta: Nataša Popović
Autor koncepta: Hrvoje Pukšec
Stručna savjetnica: Katarina Juras
Koordinatorica: Maria Antić
Dizajn: Babaja Branding & Design Consultancy d.o.o.  
 
Izložba je postavljena u sklopu programa “Grad ljudskih prava” koji Knjižnica Kustošija provodi od početka 2017. s ciljem senzibilizacije javnosti na problematiku ljudskih prava u hrvatskom društvu