Orašar

Radionica 06.12.2019. | petak Knjižnica Knežija Početak događanja: 18:00 Odjel za djecu i mlade

Priča o Orašaru je nadasve dirljiva i topla priča o djevojčici Klari, koja od svojega kuma za Božić dobiva neobičan dar, drvenog orašara, kojim se razbijaju orasi, izrađenoga u obliku drvenoga čovjekolikog lutka. Klari se drveni lutak odmah silno dopao, no njezin ga je brat odmah razbio. To je Klaru rastužilo. No kada se tijekom noći iskrala iz kreveta i otišla provjeriti Orašara, naišla je na nevjerojatan prizor. U prostoriju je ušlo mnoštvo miševa, a Klarin Orašar je narastao i započela je bitka između vojske miševa i vojske slatkiša, koju je predvodio Orašar.

Priča o Orašaru tijekom vremena osvojila je srca ljudi širom svijeta i postala toliko popularna da je ta mala drvena, čovjekolika figurica postala nezaobilazna božićna dekoracija i prepoznatljiv božićni ukras u svijetu. U skladu s tom toplom božićnom tradicijom i pričom koja je s njom povezana , i Advent u Zagrebu ove je godine u znaku Orašara.

Stoga smo upriličili radionicu na kojoj ćemo malim gipsanim figuricama Orašara udahnuti život uz prekrasnu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog.