Osmijeh na dar

Izložba 18.02.2019. - 06.03.2019. Knjižnica Knežija Odjel za djecu i mlade

U zahvalu Crvenim nosovima klaunovimadoktorima za sve izmamljene osmijehe i probuđene životne radosti u bolesnima, nemoćnima, djeci na liječenju u bolnicama... odgojiteljica savjetnica i dramska voditeljica Božica Knežević te odgojiteljica Dijana Horvat napravile su s djecom polaznicima Dječjeg vrtića Grigora Viteza klaunove u tehnici kolaža.
Kada se čini da su sve lađe potonule, da su brige, nemoć i bolesti preuzeli kormilo, klaunovidoktori ipak uspijevaju, barem na trenutak, rastjerati teške, mrgodne oblake. Na svakom se tad licu, bez obzira koliko teško breme nosi, ukaže svjetlost oblikovana u osmijeh i iskricu radosti u očima.
Osmijeh uvijek rađa osmijehom, a u osmijehe izloženih klaunova utkana je radost vrtićaraca i njihovih odgojiteljica. Oni svojom izložbom poručuju da radost valja širiti i umnažati na različite načine, baš kao što to oni čine, jer osmijeh iscjeljuje i hrabri. I kao što klaun u svakoj situaciji pronalazi nešto što mu, unatoč šeprtljavosti, pomaže da je uspije svladati, pa je i sam zadovoljan, tako i osmijeh donosi svjetlost tamo gdje je mrak. A kad je sve svijetlo, svaki se čovjek manje boji.