OVE KNJIGE (NE)ČITAJ!

Ostalo 22.04.2022. - 31.05.2022. Knjižnica Prečko
Tema ovogodišnje Noći knjige je propitivanje slobode te knjige kao prostora slobode. Borba protiv „zabranjenih“ knjiga obilježena je brojim tragičnim pojedinostima. Autori „zabranjenih“ pisanih riječi, njihovi izdavači i knjižari znali su biti teško kažnjavani, oduzetih imovina, društvenih položaja pa čak i ubijeni, a „zabranjene“ knjige završavale su na lomači.
Ukoliko određena knjiga, na bilo koji način, propituje ustaljene općeprihvaćene vrijednosti društva i privilegirane slojeve društva ili su teme čarobnjaštvo, intimnost, nemoral tada su autori, izdavači, knjižari, ali i čitatelji bili izloženi izrazitim progonima, a sve s ciljem izbjegavanja nemira u narodu, stabilnosti države ili javnog morala. Borba za izdavanjem takvih knjiga rezultirala je ispisivanjem najplemenitijih stranica u povijesti ljudske kulture. (Stipčević, A., 2006:490)
Suština pisane riječi je buđenje emocije, razvoj i oblikovanje kritičkog mišljenja, prostor osobne slobode…

Postoje knjige koje spadaju u vrh svjetske književnosti, a nekada su bile „zabranjene“, donosimo popis nekih zabranjenih ili cenzuriranih naslova:

ODJEL ZA ODRASLE
  1. Boccaccio, G. Dekameron. Zagreb : Matica hrvatska, 1956. 
Zabranjen od strane Crkve jer autor u djelu dovodi u sumnju autoritet Crkve.
  1. Bradbury, R. Fahrenheit 451. Zagreb : Algoritam : EPH Media, 2014.
Sam naslov romana je navodno dobio ime po temperaturi na kojoj papir počinje gorjeti (451 stupanj fahrenheita, temperatura od 232,78 °C). Druga interpretacija naslova je da se broj "451" nalazi na kacigi glavnog lika romana, spaljvača knjiga Guya Montaga. Roman je bio izložen kontroverzi i cenzuri zbog riječi i fraza u tekstu koje se smatraju neprimjerenima i nepoželjnima.
  1. Brown, D. Da Vincijev kod. Zagreb : V.B.Z., 2005.
Dijelovi romana su bili neprihvatljivi zbog interpretacije Kristovog života s kojim se Vatikan ne slaže.
  1. Flaubert, G. Gospođa Bovary. Zagreb : Mozaik knjiga, 2017.
Pariški sud zabranio je knjigu zbog tema ispraznog braka i povrede javnog morala. Ubrzo je presuda ukinuta zahvaljujući odličnom odvjetniku. „Gospođa Bovary“ je 1864. godine uvrštena u vatikanski “popis zabranjenih knjiga” (Index Librorum Prohibitorum), a 1954. godine američka Organizacija za pristojnu književnost (National Organization for Decent Literature) stavila ju je crnu listu.
  1. Golding, W. Gospodar muha. Zagreb : Algoritam, 1999.
Unatoč tome što je knjiga bila bestseller, roman je zabranjen zbog "prekomjernog nasilja i lošeg jezika", a upravo je za tu knjigu William Golding dobio je Nobelovu nagradu za književnost.
  1. Joyce, J. Uliks. Opatija : "Otokar Keršovani", 1991.
Zbog optužbi za razvratnost i nemoral ova je knjiga izazvala velike pobune unutar SAD-a, zbog čega je 1921. godine dobila zabranu u SAD-u. Sve kopije koje su pristizale poštom bile su spaljene. Ponovljenim suđenjem dozvoljeno je izdavanje “Uliksa”.
  1. Lawrence, D. H. Ljubavnik Lady Chatterley : (prvotni, potpuni, necenzurirani tekst). Zagreb : Globus media, 2004.
Ovaj je roman, objavljen 1928. godine, tridesetak godina bio zabranjen zbog "opscenosti" njegova sadržaja te je autor napisao tri verzije romana.
  1. Miller, H. Rakova obratnica. Rijeka : "Otokar Keršovani", 1967.
Od 1930-tih do 1960-tih godina dvadesetog stoljeća ovaj roman je bio zabranjen (kao i cijeli autorov opus) u SAD-u zbog eksplicitnog sadržaja i vulgarnosti, a u Južnoafričkoj državi zabrana je trajala do 1980-tih godina.
  1. Nabokov, V. Lolita. Zagreb : Globus media, 2004.
Zbog svoje opscene tematike zabranjena je bila diljem zemalja kao što su: Francuska, Engleska, Argentina, Novi Zeland, Južna Afrika, a danas se Lolita smatra jednim od najvećih književnih klasika.
  1. Orwell, G. 1984. Zagreb : Alfa, 2008.
Bila je popisu „zabranjenih knjiga“ zbog vizije distopijske budućnosti u kojoj se sve ljudske aktivnosti prate i u kojoj su neovisne misli u potpunosti potisnute.
  1. Orwell, G. Životinjska farma. Koprivnica : Šareni dućan, 2009.
Njeno izdavanje, krajem Drugog svjetskog rata, u Ujedinjenom Kraljevstvu bilo je odgođeno zbog anti-staljinizma, a u Jugoslaviji i Keniji je zbog istog razloga bila zabranjena. Ujedinjeni Arapski Emirati 2002. godine zabranili su „Životinjsku farmu“.
  1. Pasternak, Boris L. Doktor Živago. Zagreb : Školska knjiga, 2006.
Zbog prikaza ruskog života nakon boljševičke revolucije u Sovjetskom Savezu bio je zabranjen sve do 1988. godine . Prijetili su mu i izbacivanjem iz SSSR-a, a zbog cijele situacije Pasternak je odbio Nobelovu nagradu za književnost.
  1. Remarque, E. M. Na Zapadu ništa novo. Rijeka : "Otokar Keršovani", 1965.
Remarque je bio veteran Prvog svjetskog rata. U knjizi je opisao sve psihičke i fizičke poteškoće i  traume s kojima su se suočavali njemački vojnici za vrijeme rata. Nacistima je postojanje takve knjige stvaralo prijetnju jer je potkopavalo njihovu propagandu.
  1. Rushdie, S. Djeca ponoći. Zagreb : Izvori, 2000.
Zbog kritike suvremenog indijskog indentiteta na noge podigao vjerske vođe. Salaman Rushdie je jedan od najkontroverznijih i najznačajnijih pisaca u posljednjih 50 godina.
  1. Salinger, J. D. Lovac u žitu. Zagreb : ABC naklada, 1998.
U vrijeme kada je izašla izazivala je kontroverze i bila podložna cenzurama. Smatrali su da previše negativno utječe na mlade naraštaje zbog lika koji je moralno upitan i iznimno vulgaran.
  1. Voltaire. Candide ili Optimizam : filozofska pripovijest. Zagreb : Mozaik knjiga, 2009.
Katolička je crkva nedugo nakon izdavanja zabranila knjigu, koja je satira, jer se na komičan način osvrtala na brojne religijske i političke osobe tog vremena. Knjiga je 1930-ih godina bila zabranjena u SAD-u zbog opscenosti.
 
 
ODJEL ZA DJECU
  1. Baum, L. F. Čarobnjak iz Oza. Zagreb : Znanje, 2012.
Državne knjižnice u Chicagu zabranile su je 1928. godine zbog prikaza ženske osobe u ulozi snažnog vođe što se „protivi Bogu“. Knjižnica u Detroitu zabranila je knjigu jer „nema značaja za današnju djecu“.
  1. Carroll, L. Alica u Zemlji čudesa. Zagreb : Kašmir promet, 2002.
Tijekom 1960-ih godina bila je zabranjena širom SAD-a zbog straha da će djecu potaknuti na zlouporabu droga. Knjiga je bila zabranjena i u Kini 1931. godine jer „životinje ne mogu govoriti“.
  1. Frank, A. Dnevnik Ane Frank. Zagreb : Mladost, 1991.
U nekim je američkim školama, ova vrijedna knjiga, bila zabranjena zbog tematiziranja seksualnosti i homoseksualnosti, a prije toga je bila zabranjena jer su ju proglasili „predepresivnom“.
  1. Grimm, J.; Grimm, W. Najljepše bajke braće Grimm. Zagreb : Naša djeca, 2008.
Nakon Drugog svjetskog rata, „Najljepše bajke braće Grimm“ bile su zabranjene jer su tijekom Trećeg Reicha korištene za nacističku propagandu, a početkom 20. stoljeća bile su zabranjene u SAD-u zbog previše nasilja, rasizma i negativnog prikaza ženskih likova.
  1. Rowling, J. K. serijal o Harry Potteru.
Serijal je zbog svog sadržaja koji uključuje magiju i vještičarenje bio zabranjen jer smatraju da predstavlja opasne ideje i stavove koji su loši za čitatelje. U nekim dijelovima SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva zabranjeno je čitanje u školi, iznošenje iz knjižnica, pa čak su knjige i javno spaljivali.
  1. Twain, M. Pustolovine Huckleberryja Finna. Zagreb : Znanje, 2010.
Knjiga je nakon tiskanja zabranjena u mnogim gradovima SAD-a, jer sadrži više od 200 riječi koje su smatrane pogrdnima.

Autor teksta: Stjepana Skender

Izvor:
Stipčević, A. Cenzura u knjižnicama. Zagreb : Filozofski fakultet, Zavod za informacijske studije Odsjeka za informacijske znanosti, 1992.
Stipčević, A.  O savršenom cenzoru iliti Priručnik protiv štetnih knjiga i njihovih autora. Zagreb : Nakladni zavod Matice hrvatske, 1994.
Stipčević, A. Povijest knjige. Zagreb : Matica hrvatska, 2006.

https://studentski.hr/zabava/zanimljivosti/top-10-knjiga-koje-su-bile-zabranjene (22.4.2022.)
https://www.wish.hr/svjetski-poznate-knjige-koje-su-isprva-bile-zabranjene/ (22.4.2022.)