Pčele i priroda

Izložba 01.10.2019. - 30.10.2019. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Mirko Brlić
Pčelarstvo u zaprešićkom kraju spominje se u zapisima iz 19. st. Osamdesetih godina 20. st. počinje ozbiljan uzgoj pčela u zaprešićkom kraju, no uglavnom pojedinačno i neorganizirano. Na inicijativu nekoliko entuzijasta 2007. godine osnovana je Udruga pčelara zaprešićkog kraja „Ban Josip Jelačić“. Danas udruga ima 58 članova s preko 2 500 košnica.
Cilj i zadaci udruge su promocija, unaprjeđenje i razvoj pčelarstva te očuvanje prirodnog okoliša i bioraznolikosti, popularizacija pčelarstva kod građana, mladeži i djece. Članovi udruge redovito sudjeluju na pčelarskim manifestacijama, sajmovima, izložbama i predavanjima u Hrvatskoj i inozemstvu na kojim su osvojili brojne medalje i priznanja za svoj med i rad. Površina za pčelinju pašu na području zaprešićkog kraja iznosi 25.368 ha, a proizvodi se nekoliko vrsta meda: bagremov, kestenov, livadski, lipov, medljikovac i med od zlatošipke.
Danas je uloga pčelara važna ne samo u proizvodnji meda, nego i u brizi o pčelama kako ne bi izumrle. Pčele su izrazito važne za održanje bioraznolikosti u oprašivanju voćaka i poljoprivrednih kultura. Zato članovi udruge brinu i o sadnju medonosnih i parkovnih sadnica pa su tako prije nekoliko godina u suradnji sa Zagrebačkom županijom krenuli u sadnju medonosnog bilja i drveća.