Peter Henisch: Malen očev lik (Leykam, 2019.)

Predstavljanje knjige 06.06.2019. | četvrtak Knjižnica Marije Jurić Zagorke Početak događanja: 19 sati
Romanopisac, pjesnik, urednik, novinar i glazbenik Peter Henisch rođen je za vrijeme Drugoga svjetskog rata, 27. kolovoza 1943. godine u Beču. U to vrijeme njegov je otac, Walter Henisch, bio cijenjeni fotoreporter i ratni dopisnik Wehrmachta. Henisch je studirao germanistiku, filozofiju, povijest i psihologiju te je više puta bio književni urednik, a jedan je i od osnivača časopisa „Wespennest“. Od 1971. do 1973. godine bio je član austrijskog udruženja književnika „Arbeiterkreis österreichischer Literaturproduzenten“. Henisch uglavnom piše i objavljuje pjesme, kratke priče i romane, a tek manji broj dramskih tekstova. Godine 1971. objavljuje svoje prvo književno djelo, Hamlet bleibt, koje sadrži pjesme i kraća prozna djela, a već nakon samo godinu dana objavljuje Vom Baronkarl. Peripheriegeschichten und andere Prosa. Njegovo je najpoznatije djelo roman Die kleine Figur meines Vaters, objavljen 1975. (3. prerađeno izdanje 2004.) koji tematizira život i rad autorova oca za vrijeme nacionalsocijalizma. Slijedi niz kraćih djela, a od 2005. objavljuje nekoliko romana: Die schwangere Madonna (2005.), Eine sehr kleine Frau (2007.), Der verirrte Messias (2009.), Großes Finale für Novak (2011.), Mortimer und Miss Molly (2013.). Zadnje objavljeno djelo jest Außenseiter aus Passion (2013.). U svojim djelima nerijetko tematizira privatne obiteljske sudbine, austrijsko društvo, rat i njegove posljedice, nacionalsocijalističku prošlost i prešućivanje iste, kao i aferu Waldheim u Austriji. Henisch je jedan od istaknutijih autora današnje Austrije, koji je za svoje književno stvaralaštvo primio brojne nagrade, između ostalog i nagradu Anton-Wildgans i Nagradu grada Beča za književnost te Österreichisches Ehrenkreuz für Wissenschaft und Kunst I. Klasse (2014.). I u glazbi je Henisch produktivan. Suosnivač je glazbene grupe Wiener Fleisch und Blut (1975.) u kojoj je bio pjevač i tekstopisac. Peter Henisch kao slobodni pisac živi u Beču, Donjoj Austriji i u Toskani.

Henischevi romani, koji unatoč autobiografskim signalima to nisu, već zato što je pripovjedač osoba drugog imena, izgleda i životnoga puta od autora, izvanredni su povijesni portreti Austrije i njezina glavnoga grada Beča, prema kojemu Zagreb i Hrvatska tradicionalno imaju posve poseban odnos. Henisch nastavlja ondje gdje Musil i Doderer staju. Njihov Beč seže do Prvoga, odnosno Drugoga svjetskog rata, a Henischev se uzdiže iz ruševina ostalih nakon 1945.

Nužno je autora ovakve važnosti i opusa predstaviti publici s više od jedne knjige, jer samo tako čitateljska publika može dobiti cjelovitiji uvid u njegov rad i važnost. Nakon „Majušne žene“ (2017.), Leykam international objavio je i Henischev roman „Pronađi mačku“ (2018.) te nedavno njegov prvi roman „Očev maleni lik“ kojim je postigao već na početku svoje karijere izniman uspjeh.