Petra Žabčić | Unutarnji svijet

Izložba 01.07.2024. - 30.07.2024. Gradska knjižnica Ante Kovačića Zaprešić
Petra Žabčić rođena je 17. lipnja 1985. godine u Zagrebu. Živi u Zaprešiću. Školovala se i stvara na području Zagreba i cijele Hrvatske. Akademska je slikarica. Bavi se slikarstvom, ilustracijama i izradom drvenog nakita. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.
2004. godine završila je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna, smjer modog dizajna, i upisala Akademiju likovnih umjetnosti, smjer slikartva, pod mentorstvom akademika Igora Rončevića.
2008. godine završava Akademiju te odmah započinje s umjetničkim stvaralaštvom.
Od 2008. do 2010. godine sudjeluje u skupnim izložbama članova Udruge likovnih stvaralaca Zaprešića - na „Minijaturama" i u Muzeju Matije Skurjenija.
2010. godine ostvaruje prvu samostalnu izložbu „Dom je tamo gdje..." u Kulturnom centru O'grada. Idućih nekoliko godina održava više samostalnih izložbi u Knjižnicama grada Zagreba, od kojih izdvaja izložbu „Bijeg u čarobnu šumu" u Knjižnici Vladimir Nazor 2012. godine.
2013. otvara vlastiti umjetnički obrt i galeriju Zeleni slon u centru Zagreba, u prolazu Lovački rog, te kreće samostalnim poduzetničkim vodama.
Dvije godine poslije zatvara galeriju zbog preseljenja u Belgiju, u Antwerpen, gdje radi i stvara do 2017.
2017. godine vraća se u Hrvatsku i otvara vlastiti atelje u Medulićevoj ulici u Zagrebu gdje nastavlja s radom na ilustracijama, sllikama te dizajniranju oslikanog nakita od drveta.
U doba korone, 2020. godine, svoje stvaranje nastavlja u online obliku te pokreće vlastiti webshop www.petrazabcic.art.
2023. godine predstavlja svoje radove na samostalnoj izložbi „Preobražaj” u baru Botaničar u Zagrebu.

„Promišljanja, unutarnja stanja i svjetovi te vlastiti, svakodnevni, preobražaji glavne su okosnice likovnog stvaralaštva Petre Žabčić. Florealnim i animalnim motivima umjetnica prikazuje unutarnji svijet, a pastelnim bojama gotovo da ga personalizira kao izuzetno mirnog i sanjivog. Motivi su uvijek dijelom ukomponirani u konture glavnog, ženskog, lika, dok dijelom izlaze iz nje i preplavljuju pozadinu te tako poprimaju ornamentalnu funkciju. Autorica time iskazuje svoju težnju za prijenosom spokojne unutrašnjosti u vanjštinu, odnosno u stvarnost - ona se otvara prema svijetu, a izložba je njeno buđenje. Oči glavnih likova uvijek su zatvorene - one aludiraju na introspekciju - a jačem prijenosu vizualne poruke doprinose i naslovi ilustracija koji su ponekad ispisani na samom radu.” 
(isječak iz teksta izložbe „Preobražaj”, autor Marina Šafarić) Otvorenje izložbe: utorak, 2. srpnja 2024. u 18.30.