Pletologija - new edition

Izložba 15.02.2022. - 15.03.2022. Knjižnica Novi Zagreb
Darija Šesto
Originalna i nesvakidašnja izložba fotografija i umjetničkih predmeta nastalih ručnim tkanjem od različitih materijala. Tkane fotografije izrađene su od dvije ili više fotografija. Fotografije se režu na trake i pletu se u novu cjelinu. Procesom pletenja dobiva se dubina, složenost i tekstura.
Polazne fotografije mogu biti identične, slične ili potpuno različite. Upravo ova raznovrsnost materijala s kojim se kreće u tkanje omogućava veliki broj zanimljivih i originalnih kombinacija. Tako nastali radovi mogu se promatrati iz više perspektiva i mogu asocirati na različite umjetničke pravce kao što su kubizam ili impresionizam.
Projekt „Pletologija“ pokrenuli su mr.sc. Damir Tiljak i Marta Grbešić koja je diplomirala modni dizajn na TTF-u.
Martin brand LUDABABA-crazychick se bavi proizvodnjom pretežito ruksaka od recikliranih materijala. Najčešći materijali su joj plastične vrećice, cerada, zračnice, kišobrani i sl. Na ovoj će izložbi Marta Grbešić predstaviti i ukrasne trake isprepletene od vrećica. Pletene u različitim uzorcima boja, vrećice postaju rasplesani kvadrati sa ritnom koji u toj „igri“ tvori neki novi sklad. Kao što i pauk plete mrežu, svaki put drugačiju i skladnu.
Na izložbi će biti predstavljene fotografije sljedećih autora: Darija Šesto, Gordana Uroić, Branka Tokić, Dren Butković, Đurđa Petrišić, Sandra Kruhek i Damir Tiljak.
Pletenje su odradili: Darija Šesto, Gordana Uroić, Branka Tokić, Đurđa Petrišić, Marta Grbešić, Sandra Kruhek i Damir Tiljak.
Mr. sc. Damir Tiljak

Organizatori izložbe:

Knjižnica Novi Zagreb
Zagrebački foto kino savez (ZFKS)
Škola fotografije Fotonaut

Oblikovanje kataloga: Darija Tripalo

Izdavač: Zagrebački foto kino savez (ZFKS)

Za izdavača: Jadranko Baturić, dipl. ing.