Poezija iz prve ruke - Hrvoje Marko Peruzović

Susret 18.04.2019. | četvrtak Knjižnica Novi Zagreb Početak događanja: 18:00 sati Hrvoje Marko Peruzović
Hrvoje Marko Peruzović
Rođen 1971. u Splitu. Diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Osim slikarstva bavi se i klasičnom grafikom, ilustracijom, skulpturom i fotografijom. Izlagao na 30-tak samostalnih izložbi, kao i na brojnim skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.
 
Piše poeziju, aforizme i kratke eseje iz područja likovnosti. Prvi je dobitnik nagrade "Post scriptum" za književnost na društvenim mrežama.
 
„Peruzović piše običnim vokabularom o svojoj svakodnevici, o svakodnevici kompleksnog čovjeka: pjesnika, slikara, prijatelja, poštovatelja, promatrača, vjernika… Njegovi stihovi su nešto kao umjetnička dnevnica i dnevnik kojima se slavi intenzitet življenja. U poeziju je osim širom otvorenih čula nenametljivo ugrađeno iskustvo i naobrazba… Dominantan ton je ležeran, najčešće u stihovima kojima se prozi bliski zapisi ritmiziraju, pa se u njima sretno spajaju razgovjetnost i iznenađenje-očuđenje, najčešće dano kroz jezičnu igru i poentu. K tomu Peruzović voli kombinirati humor i lucidnost, a voli se dotaći i paradoksa. On je ludist koji se ne ludira, nego je naprosto takav, aforističar sa zrelom ironijskom distancom bez koje su aforizmi nepodnošljivi…“
 Kruno Lokotar