POST i RIMA

Predstavljanje knjige 11.11.2022. | petak Knjižnica Vladimira Nazora Početak događanja: 18:30 Čitaonica i Galerija VN
Što imaju zajedničko Vladimir Nazor i autor zbirke Ivo Jelinčić Mučito?
 
Obojice više nema, ali obojica pjesnika i dalje žive u svojim rodnim Postirima, u svojim pjesmama o Postirima, o Braču, suši, o Zagrebu, u stihovima o ljudskoj gluposti, o ljubavi i jubavi, o divljacima i svecima.
 
Zbirku će predstaviti urednica Dunja Lakuš, jedan od recenzenata Kristian Novak, a pjesme će uz njih i pjesnikovu obitelj čitati i pjevati postirski glazbenici Mladen Biočina i Žan Jakopač. Kroz promociju će nas voditi moderator i pjesnikov sin Tomislav Jelinčić
 
Iz recenzije Kristiana Novaka:
 
„Ne-mučanje Ive Jelinčića Mučita čitamo u ovoj pravoj, ozbiljnoj post mortem retrospektivi, podijeljenoj u 12 ciklusa. Isto kao što čitave živote ne valja svesti na jedan razgovor ili jednu noć čitanja, jer uvijek ostane ono nešto izvan fokusa, zanemareno, prešućeno, a bitno, nešto što će nam ulaziti u snove, tako to ne valja činiti ni s ovom knjigom. Ima zbirki koje se dadu i trebaju čitati u jednom mahu. Ali ovo nije zbirka, ovo je čitav jedan život između korica. Poštujmo to, ili se latimo drugog posla.
 
Ovo je vrijedna knjiga, zbog koje važan autor neće više biti prešućivan. Nit je on mučo, nit će se mučat o njem. Iako Pjesnik neprestano ističe kako ne pronalazi odgovore, on se ne predaje šutnji. Jer, uvijek postoji mogućnost da možda, netko, jednog dana, post mortem, ovakvom knjigom, može barem naznačiti odgovor na pitanje koje bismo postavili Pjesniku: ...koliko ti je uja bocilo?
Dobro je, Mučito, svijetu što je imao nekog takvog.“

Pogledajte fotografije s promocije.