"Postati mama - promjene i vlastiti put" - ciklus predavanja Centra za roditelje Klubko

Predavanje 10.09.2021. | petak Knjižnica Silvija Strahimira Kranjčevića Početak događanja: 17:30 Dječji odjel
Pozivamo vas na predavanje i razgovor bez cenzure o izazovima početaka majčinstva. Predavanje će održati psihologinja Barbara Perasović Cigrovski, voditeljica Centra za roditelje Klubko.

Za razliku od razdoblja trudnoće kada su svi bili fokusirani na trudnicu, taj se fokus gubi u razdoblju nakon poroda koje je ženi najzahtjevnije. Zahtjevan fizički oporavak i zahtjevi bebe koja ne može čekati teško se usklađuju sa svakodnevnim obavezama. Ovo razdoblje zahtjevno je i na emocionalnoj razini, a nerijetko i u odnosu s partnerom. Većina žena ne govori o svojim iskustvima jer se suočavaju s visokim očekivanjima, umanjivanjima stvarnih problema i potreba, pa i osuđivanjima iz okoline zbog svojih osjećaja i odabira. U sklopu predavanja predstavit će se program Klupko podrške namijenjen pružanju potpore novim roditeljima, kao i sve besplatne aktivnosti koje se provode u Centru za roditelje Klubko.

Predavanje je besplatno. Zbog epidemioloških mjera broj sudionika ograničen je na 12, uz pridržavanje preporučenih epidemioloških mjera (uporaba zaštitne maske i dezinficijensa).
Molimo zainteresirane da se predbilježe na e-mail petra.dolanjski@kgz.hr

O Centru za roditelje Klubko

Centar za roditelje Klubko osmišljen je kao odgovor na potrebe roditelja u prvim danima i narednim godinama roditeljstva. Centar u svom radu polazi od toga da su važne i potrebe roditelja i potrebe djece te kroz svoje djelovanje i programe tematizira različite aspekte roditeljstva, pritom uvažavajući različitosti roditelja, njihovih obitelji, odabira i vrijednosti, kao i razlike među djecom.
Klubko se rodio iz spoznaje da je roditeljima, a posebno u prvoj godini bebinog života, podrška zajednice prijeko potrebna, ali nedovoljno dostupna. Roditelji imaju pravo na podršku i trebaju je kako bi mogli adekvatno brinuti o sebi i odgovoriti na djetetove potrebe jer briga o sebi je ključ brige o drugima. Roditelji imaju pravo na dostupnost informacija i usluga u društvu, pravo na nedoumice, pitanja, savjete i pomoć u traženju odgovora za sebe i svoju obitelj u svim fazama roditeljstva. Roditeljstvo je izazovno kako na osobnoj razini, tako i na razini odnosa s djetetom, partnerom, drugim članovima obitelji, prijateljima, kolegama. Ono se odražava na sva područja života i mijenja ih, a naša je želja da promjene koje roditeljstvo donosi postanu dio osobnog rasta što većeg broja roditelja.
Više o njihovim programima možete saznati na https://www.klubko.hr/.