Poučna staza Gornja Kustošija- izložba o bioraznolikosti ekosustava Kustošije

Izložba 14.10.2020. - 26.11.2020. Čitaonica Kustošija
U rujnu 2014. u izlozima Knjižnice Kustošija predstavili smo projekt Poučna staza Gornja Kustošija izložbom pod nazivom “(O)čuvajmo bioraznolikost i okoliš Kustošije”.  Projekt u organizaciji i suradnji Centra za kulturu i film August Cesarec, OŠ Kustošija, Mjesnog odbora Gornja Kustošija te Društva Kustošijanaca podržalo je i Vijeće Gradske četvrti Črnomerec. Projekt Poučna staza Gornja Kustošija pokrenut je 2013. godine, a svrha mu je bila promicanje ekoloških ideja te ekološke svijesti među stanovnicima gradske četvrti Kustošija.

Glavni cilj ovog projekta bio je označavanje staništa strogo zaštićenih i zaštićenih svojti u potoku Kustošaku kao što su primjerice potočni rak ili rak kamenjar, pjegavi daždevnjak, vodenjak, nekoliko vrsta žaba, sljepić, bjelouška, šišmiš, jež, ptice pjevice te jelenak (rijetka i ugrožena vrsta kukca). Postavljanje edukativne poučne staze na ekološkom području Gornje Kustošije od područne škole Gornja Kustošija do oko 100 m iznad Jezerca na području Krvarića, također je jedan od ciljeva ovog projekta. Poučna staza namijenjena je svima koji krenu kustošijskim stazama i putovim uz prekrasni potok Kustošak. Neka od kustošijskih staništa bogath brojnim životinjskim i biljnim vrstama su primjerice slap potoka Kustošaka, kustošijansko Jezerce te okruženje Područne škole Gornja Kustošija i druga.

No, svakako najslavniji stanovnik Kustošije jest potočni rak koji je zaštićen na razini Europske unije te se nalazi i na crvenoj listi ugroženih vrsta. Od davnina bio je lovljen u potoku Kustošaku i posluživan kao delicija na engleskom dvoru. Rak kamenjar ili potočni rak jedna je od četiri vrste slatkovodnih deseteronožnih rakova koje žive u Hrvatskoj. Lov, skupljanje i uznemiravanje ove životinje strogo su zabranjeni te kažnjivi.

Mjesto Kustošija nosi ime po kustosu zagrebačke katedrale, koji je nekoć ovdje imao svoja imanja, a prvi put spominje se davne 1575. godine. Kustošija je smještena u zapadnom dijelu Zagreba sjeverno i južno od Ilice, između Črnomerca i Vrapča. Granica između Kustošije i Zagreba ili poznata Mitnica, bila je potok Črnomerec. Tijekom povijesti Kustošija je poznata kao prigradsko selo, pa samostalna općina te od 1945. nalazi se u sastavu Grada Zagreba. 

Kako je projekt ostao do danas djelomično realiziran, onda ovom izložbom podsjećamo na bogatstvo bioraznolikosti ekosustava potoka Kustošaka i njegove okolice. Također ovim putem i apeliramo na sve nadležne aktere da se nastavi s realizacijom projekta s ciljem proširenja na šire ekološko područje Kustošije.